Home

POSETA NIŠKIH PČELARA BUGARSKOJ

 

Slavoljub Mitić

Fotografije:Oliver MihajlovićPedesetak pčelara iz Niša je 6. i 7. septembra 2003. boravilo u Sofiji. Domaćini niškim pčelarima su bili Milenko Radosavović i Georgi Georgijev, predsednik sofijskih pčelara.
Prvo smo posetili pčelinjak Georgijeva koji se nalazi u predgrađu Sofije, a zatim i pčelinjak njegovog prijatelja. Upoznali smo se i sa osamdesetogodisnjim Ivanom Nikolovim koji se bavi veštačkom oplodnjom matica. Ivan Nikolov nas je upoznao sa načinom na koji vrši veštačku oplodnju i pokazao aparat koji je nabavio u Češkoj.

U osnovi onoga što smo videli u Bugarskoj se nalazi DB košnica i rad sa njom. Još uvek koriste drvenu podnjaču sa različitim varijacijama. Našu pažnju je zaokupila neobična košnica koju nam je pokazao Georgi Georgijev. Ramovi koje koristi u plodištu su bazirani na DB ramovima s tim što je bočna letvica dugačka 46 cm (dobro ste pročitali 46 cm) a rastojanje donje letvice od podnjače je 7 cm. Košnica ima 9 ovakvih ramova. U ovakav ram staje oko 7 kg meda (Jedva da može da se drži u rukama).
Druga košnica koju smo videli ima 6 ramova, koji prema svojim dimenzijama odgovaraju DB ramovima ali obrnuto (satonoša odgovara dužini naših bočnih letvica i obrnuto)
Ima dosta ovakvih košnica. Ovakav način ovaj pčelar objasnjava lakšim prezimljavanjem pčela.
Ovaj pčelar ima veliki broj DB košnica sličnih pološkama i u svakoj košnici po 2 društva.

U toku pauze pčelar Bonev nam je demonstrirao njegov način dvomatičnog pčelarenja. Koristi DB košnicu podeljenu na dva dela i u svakom od njih po 6 ramova i matica. Na takvu košnicu postavlja po dva nastavka koji prema svojim dimenzijama odgovaraju polovini DB plodista. U toku paše osnovnu košnicu postavi matičnu rešetku i nakon toga nastavke rotira za 90 stepeni. Dodaje još nastavaka prema potrebi.


(Izvod iz teksta poslatog na pčelarsku diskusionu grupu "pcela")

 

Neuobičajeno veliki ram dužine DB rama i bočnim letvicama od 46cm

 

Specijalna košnica sa kosom podnjačom

 

 

Oplodnjaci

Postolje za košnicu