Home

[Kalendar radova]

Predrag Cvetković    

APRIL 2017

Stanje na pčelinjaku

I ova sezona cvetanja je počela veoma rano, a s obzirom na prilično visoke temperature tokom marta, cvetanje voćaka je ubrzano i u drugoj polovini marta je cvetalo gotovo svo voće a jabuke su procvetale krajem marta. U brdskim krajevima cvetanje je nastupalo nešto kasnije ali razlika nije tako velika.

Stanje pčelinjih društava se izuzetno mnogo razlikuje, šarenilo je ogromno, najviše zbog toga što je neke pčelinjaka zahvatila nozemoza i izazvala velika slabljenja pa i stradanja, a i zbog drugih faktora koji su uticali na prezimljavanje pčela. Tako, krajem marta snaga pčelinjih društava je varirala od 2 rama legla, pa prosečno 4-5 kod solidnih (srednje snage) društava, a kod jakih do 7-8, zavisno od tipa košnice, zaliha hrane i drugih uslova.

Zbog povoljnih vremenskih prilika a i zbog masovnog cvetanja, tokom marta je najpre nastupila veoma jaka polenska paša a kasnije se to pretvorilo i u jaku nektarsku pašu. To se osetilo kod svih društava, i slabih i jakih i znatno je doprinelo njihovom oporavku posle hladne zime. Ta paša je doprinela i izvesnom oporavku društava koja su imala nozemozu i veće slabljenje ali na nekim pčelinjacima i dalje ima društava koja su na ivici opstanka. Na drugoj strani, dobra i jaka društva su se izuzetno dobro i brzo razvijala. Polenska paša je donela po 3-4 rama punih polenovog praha a kasnija nektarska paša je napunila plodišne ramove svežim nektarom. Na pčelinjacima koji su dobro prezimeli, na znatnom delu pčelinjih društava pčelari su krajem marta i na samom početku aprila postavili medišne nastavke.

Na nekim pčelinjacima nije uopšte bilo potrebno prolećno prihranjivanje, ali i generalno, osim kod društava koja su izašla iz zime sa vrlo malo hrane (loše pripremljena), nije bilo potrebno veliko prihranjivanje.

Radovi na pčelinjaku

Ovog aprila na pčelinjacima ima posebno mnogo posla jer se cvetanje bagrema očekuje u drugoj polovini aprila, verovatno već oko 20. zavisno od temperatura narednih dana. U brdskim krajevima cvetanje se verovatno može očekivati krajem aprila.

Na košnice gde su se društva dobro razvila i ispunjavaju plodišne nastavke treba što pre postaviti medišne nastavke.

Kod LR košnica, zavisno od načina rada (da li se plodište društva razvija u jednom ili dva nastavka) treba sprovesti mere proširenja bilo razvojem u dva plodišna tela bilo postavljanjem medišta preko matične rešetke.

Ona društva koja još uvek nisu dovoljno razvijena da bi se na te košnice postavljali medišni nastavci treba negovati postepenim dodavanjem satnih osnova. Dok traju voćna i druge prolećne paše prihranjivanje nije potrebno, ali kasnije će biti potrebno da se pčele prihrane posebno ako se dodaju satne osnove ili ako plodišni nastavci nisu ispunjeni medom.

Društva koja su izuzetno slaba zahtevaju još pažljiviju negu i strpljenje, jer se vrlo sporo razvijaju i nepravilnim i preteranim proširivanjem može da im se još više oteža razvoj. Njigovo negovanje se u nekoj meri poklapa sa negovanjem slabijih društva krajem februara, dakle više od mesec dana unazad..

Društvima koja zaposedaju 4 i više ramova sa velikim leglom, mogu se istovremeno dodavati 2 satne osnove, jedna u sredinu a jedna skraja legla. Kod LR košnica jakim društvima se mogu dodavati istovremeno i dve satne osnove obe u sredinu legla a sa razmakom od jednog rama. Satne osnove s najbolje izgrađuju u sredini legla i to uz ram sa otvorenim leglom i matica ih tu gotovo sigurno zaleže.

Kao što je pomenuto da se cvetanje bagrema očekuje rano, glavne poslove za pripremu društava treba obaviti početkom aprila. Desetak dana pred početak cvetanja ne treba previše podsticati dodavanje ramova radi negovanja legla jer društva sa previše otvorenog legla u bagremovoj paši ne mogu da daju maksimalne prinose u medu.

Ako u košnicama ima blokade nektarom i polenom, može se iz njih uzeti poneki ram i postaviti u dodatno plodišno telo na neko jako društvo da se čuva kao rezerva za kasnije, bilo za rojeve ili za pripremu zimovanje.

Ostali radovi

S obzirom da je i ova sezona veoma rana, treba požuriti sa pripremama za bagremovu pašu, a i za druge predstojeće poslove.

Pčelarima koji su imali gubitke pčelinjih društava predstoje poslovi oko topljenja voska i čišćenje i dezinfekcija košnica. Dobro je da se što pre urade pripreme za formiranje novih rojeva ili eventualnu kupovinu.

Medišne nastavke treba pregledati i ukoliko ranije nije izvršeno odvajanje nepogodnih ramova, to treba sada učiniti.

Sada je već prilično kasno za sadnju medonosnog drveća ali medonosno žbunje i šiblje se može saditi.

Sa radovima koji su savetovani pčelarima u aprilu prošle godine, možete se upoznati preko stranice April2016.