Home

Apiterapija

 

B.A. Ohotski

zaslužni lekar Ukrajine

Centar za oporavak i odmor “Odesa - Arkadija”

 

 

Apiterapija bronhijalne astme

 

U traženju najefikasnijih sredstava i metoda lečenja bronhijalne astme, mi smo došli do zaključka da je svrsishodno spajanje apiterapije sa opštim metodama banjskog lečenja. Tokom trideset godina, u našem centru se lečilo 387 bolesnika, starosti od 28 do 54 godina, sa kliničkim tokom bolesti od 2 do 14 godina. Efikasnost je bila 84,2%. Nepodnošenje pčelinjeg otrova je bilo primećeno kod 15 osoba (3,9%).

Pri lečenju je potrebno pre svega otkloniti psihosomatske faktore, a takođe, pobuditi kod bolesnika želju da se leči pčelinjim ubodima. Važan elemenat predstavlja određivanje i isključivanje alergijskog faktora.

Ubodi se vrše u biološki aktivne tačke (akupunkturne tačke - prim. prev.). Pri postavljanju pčela, nemoguće je absolutno tačno dospeti na biološki aktivnu tačku, ali dijapazon lokalnog dejstva otrova je 2-3 mm, i na taj način on dospeva na potrebno mesto. Ukupno dejstvo materija koje ulaze u sastav pčelinjeg otrova poboljšava kapilarni krvotok u tkivima i utiče na propustljivost zidova krvnih sudova. Dolazi do poboljšanja lokalne razmene materija i dospevanja pčelinjeg otrova u krv, što se manifestuje na opšte stanje organizma. Humoralna kretanja (kretanja telesnih sokova - prim. prevod.) se odlikuju normalizacijom biološke aktivnosti krvi pri ubodu pčela. Mi smo kod naših bolesnika uočavali netrofičnu leukocitozu i snižavanje sadržaja eozinofila u krvi, snižavanje protrombina krvi za 3-16%.

Posle pažljivog proučavanja organizma bolesnika i sprovođenja bioloških proba, mi preporučujemo period lečenja od 20-22 dana. Radi potpunog ubrizgavanja apitoksina (pčelinjeg otrova), žaoku ostavljano u koži 20 minuta. Svakodnevno za po jednu pčelu povećavamo broj pčela koje stavljamo i dovodimo do 6-10 (u zavisnosti od  reakcije organizma), češće se ograničavajući na 8 pčela. Postepeno povećavanje njihovog broja snižava reakciju organizma. Jednom nedeljno bolesnik se odmara (ne prima ubode - prim. prev.). Pri lečenju lokalnog stanovništva leti uspevamo da sprovedemo dva ciklusa. U zavisnosti od zdravstvenog stanja, jedan sat posle procedure dozvoljavamo da se primenjuju sunčane kupke - lokalne ili opšte.

Ukupno za jedan ciklus lečenja stavljamo 130-160 pčela na sledeće akupunkturne tačke: Cijan-čun-šu, Da-ču. Fej-šu, Ge-šu, Po-hu, Sian-dzi, Hua-haj, Ju-tan, Šen-can, Cin-cui, He-ču, Sjan-ljan. U vreme svake procedure povezujemo biološke tačke leđa i grudi i obavezno - ruku. To povećava efikasnost lečenja i snižava alergijske reakcije.

Među lečenim osobama bilo je 16 dečaka uzrasta od 6 do 12 godina. Prvih dan-dva deci mažemo vratnu zonu mašću apizarton, posle čega stavljamo 1-3 pčele. Pri ponovljenim procedurama deca mirnije podnose osećaje bola. Treba primetiti da, ako se ubodi sprovode u vreme napada astme, napad se prekida.

Ubode pčela često kombinujemo sa 20%-nim mednim inhalacijama. U slučajevima kada se kod bolesnika primećuje leukocitoza, povećana brzina sedimentacije eritrocita i uveče povećava temperatura, što govori o nespecifičnim upalnim procesima u plućima, obično preporučujemo antibakterijsku terapiju. U našoj praksi kompleksnog lečenja primenjujemo 20% rastvor propolisa (po 20-30 kapi tri puta dnevno posle jela). Deci određujemo broj kapi  prema broju godina (koliko godina, toliko kapi - prim. prev.)

Propolis dobro aktivira imuni sistem, a što je glavno, ima široko anibakterijsko dejstvo, ne izaziva pojavu prilagođavanja bakterija na njega. Kod bolesnika sa gnojnim šlajmom on pomaže njegovom brzom umanjenju. Rastvor propolisa potrebno je uzimati svakodnevno tokom tri, najviše četiri nedelje. Duža tura može dovesti do disbakterioze.

Većina autora je saglasna u tome da ne treba profilaktički primenjivati antibiotike i sulfamide. Antibiotici se mogu preporučiti samo pri izrazitim upalnim procesima.

U jednom od brojeva poljskog (pčelarskog - prim. prev.) časopisa za 1972. godinu bio je objavljen rad o tome da se jedan pčelar izlečio od bronhijalne astme pomoću inhalacije vazduhom iz košnice sa pčelama. Više od dvadeset godina mi uspešno primenjujemo takve procedure.

Košnicu za inhalaciju opremili smo na sledeći način: na poklopnoj dasci probušili smo otvor prečnika 2cm koji se zatvara zasunom, u koji smo stavili polietilensku cev. Jedan kraj smo spustili u plodište (košnicu) i pokrili mrežom, koja ne dozvoljava prolaz pčela. Na drugom smo postavili inhalacionu masku. Inhalacija se obavlja tokom 15-20 dana, jednom ili dva puta dnevno u trajanju 15-20 minuta. Bolesnici udišu kompleks isparenja etarskih ulja propolisa, meda, polena i voska.

Pri otežanom iskašljavanju, mi savetujemo tokom 7-10 dana uzimati smešu za iskašljavanje, u čiji sastav ulaze čaj od korena sleza, soda, natrujum benzoat, amonijačno anisove kapi, grudni eliksir, kalijum jodid, šećerni sirup (po jedna supena kašika tri puta dnevno posle jela).

Višegodišnja praksa nas je dovela do zaključka da su kod bronhijalne astme ubodi pčela efikasniji u stadijumu lakog i srednjeg toka bolesti, bez kombinovanja sa lekovima. 12% bolesnika, koji su ranije upotreljavali prednizolon, počevši od druge nedelje lečenja pčelinjim ubodima, postepeno su snižavali njegovu dozu; pacijenti koji su koristili ”džepne” inhalatore, postepeno su ih odbacivali. Mi preporučujemo tokom zime primenu 20% rastvora propolisa u slučaju potrebe, mast apizarton, koju treba razmazivati tokom 3 minuta posle njenog nanošenja.

Posebnu pažnju obraćamo na ishranu. Hrana treba da bude bogata vitaminima, posebno askorbonskom kiselinom) i mikro-elementimna. Poželjno je upotrebljavati u sirovom stanju voće, povrće i bobice, umanjiti količinu soli. Izbaciti proizvode koji izazivaju alergiju. Sve te komponente uklučene su u dijete broj 9 i 15.

Na taj način, pri lečenju bronhijalne astme apiterapija daje vrlo pozitivne rezultate, koji dopuštaju da se preporučuje za široku primenu.

 

 

Prevod sa ruskog Predrag Cvetković

 "Pčelovodstvo" br. 2 , 2003.

 

Boris Aleksandrovič Ohotski autor je više od 50 naučnih radova iz apiterapije, tri monografije i više popularnih članaka.