Home

Apiterapija

 

Vesti iz apiterapije 2

 

Utorak, 2. decembar 2008.

Bolničarski žurnal: med treba biti opcija pri previjanju rana

Link: Leg Ulcer Management with Topical Medical Honey
British Journal of Community Nursing, Vol. 13, Iss. 9 Suppl, 05 Sep 2008, pp S22 - S32

Tri posmatrana slučaja pacijenata sa ulceracijom nogu ilustruju efikasnost "Medihoney" antibakterijskog gela za rane (medicinskog meda) u zaceljivanju rana stavljanjem poveske. Cilj je bio da se poboljša kvalitet života pacijenta tokom procesa lečenja, kroz veći komfor, ublažavanje bolova i zaštitu od infekcije. 

Procenjeno je da bi tri pacijenta sa hroničnom ulceracijom nogu mogla imati dobrobit od medicinskog meda u zaceljivanju rane. Izbor pacijenata se zasnivao na strukturalnoj proceni čira na nozi. Etiologija ulceracije kod prvog pacijenta bila je pomešano arterijska i venozna a kod druga dva samo venozna. Svi su imali višegodišnju istoriju navraćanja problema.

U svim slučajevima došlo je do boljeg zarastanja uz smanjenu pojavu infekcija, smanjenje bolova i povećanu udobnost. Stoga bi antibakterijski medicinski med trebalo uzeti kao opciju za previjanje kada se procenjuju i obrađuju hronične rane.

 

 

Četvrtak, 4. decembar 2008.

Med sprečava postoperativne adhezije

Primena meda pomaže protiv stvaranja peritonealnih adhezija kod zapaljenja trbušne maramice pacova. Link

Cilj: Ispitivali smo efekat intraperitonealnog unošenja meda kod pojave postoperativnih adhezija unutar abdomena i oksidativnog stresa u slučaju baktrijskog peritonitisa…

Zaključak: Intraperitonealno unešen med smanjio je pojavu postoperativnih intra-abdominalnih adhezija, pri čemu nije remetio zaceljivanje rane u slučaju bakterijskog peritonitisa pacova. Med je takođe umanjio oksidativni stres tokom peritonitisa.

 

 Petak, 5. decembar 2008.

Kupujte samo sirovi med

Šeril Volters, 12. dec. 2008.

(Link) Zamislite da imate čarobni napitak kojim biste sladili čaj, spremali fenomenalno ukusne kolače i znatno unapredili zdravlje. Možda ćete se iznenaditi ako otkrijete da takav čudesni eliksir pčele stvaraju u obliku meda. Tako je - sirovi, nerazblaženi med je najstariji prirodni zaslađivač, koji još i pomaže sticanju pravog, blistavog zdravlja. Hiljadama godina pre pronalaska belog šećera, ljudi su koristili med da poboljšaju ishranu i održavaju telo.

Ali, ne dajte da vas zavara ta lepljiva tegla koja vam stoji na kredencu. Med je uglavnom visoko obrađen, termički i hemijski tretiran, što ga čini beživotnim i lišava ga svih blagodeti. Prekomerno zagrevanje uništava dragocene enzime, vitamine i minerale, kao i posebne fitonutriente koji med čine izuzetnom namirnicom.

Sirovi med obiluje blagom koje pogoduje zdravlju

Sirovi med je pun vitamina i ima izuzetno puno minerala koji su vitalni za očuvanje zdravlja, kao što su kalcijum, gvožđe, cink, kalijum, fosfor, magnezijum, bakar, hrom, mangan i selen. Med sadrži aminokiseline, koje su gradivni blokovi pirode. Neverovatni biljni sastojci koji se nalaze u medu daju snažan podstrek imunom sistemu. Ovaj čarobni napitak je takođe i veoma alkalan, što pomaže održavanju ravnoteže telesnog Ph.

Sirovi med je pun enzima. Enzimi su neophodni za apsorpciju hrane, obnovu tela,  zdravlje ćelija i gotovo sve ostale biološke procese. Kada se jednom hrana zagreje u njoj više uopšte nema enzima…

 

Prevod Miodrag Milosavljević, Trstenik