Home

Apiterapija

 

Vesti iz apiterapije 1

 

Utorak, 2. decembar 2008.

Firma iz Brazila proizvodi preparate za apiterapiju

Ovom paru iz Brazila pčelarenje u gradu ide kao po… medu. Klaudija M. Abre.

Naša priča počinje ovako: nekad davno živeo je par, terapeut i psiholog. Živeli su u velikom gradu, Rio de Žaneiru, na jugoistoku Brazila. Kada su dobili sina, odlučili su da vode drugačiji život, bolji, zdraviji i u skladu sa idealima ekologije i  samostalnosti.

Spakovali su kofere i doslovno se popeli uz planinu, preselivši se u Terezopolis. Prodali su stan u Riju i kupili lep komad zemlje. Postali su pčelari, dobili još jednog sina i sada poseduju brend Mel de Teresópolis...

Osim meda, Mel de Teresópolis nudi i propolis, matični mleč, smeše sa medom (npr. sa lekovitim biljem) i polen. Svojstva polena pomažu u tretmanu anemije, kaže Azevedo. “Svaki pčelinji proizvod ima povoljan učinak na zdravlje životinja”. On kaže da med sakupljen sa neke biljke poboljšava njeno lekovito dejstvo.

“Med sakupljen sa eukaliptusa poboljšava dejstvo aktivnog elementa eukaliptusa, zbog njegovog nektara, tako da je dobar za grip i dekongestiju, na primer” kaže Azevedo.

 

Petak, 5. decembar 2008.

Usrećite mozak, jedite med

Počujte, pčelari, dnevna doza meda vam dobro čini, kaže Kasandra Kajl (Kanada).

Kašika meda snižava uzročnike metaboličkog stresa, a time i verovatnoću nastanka bolesti poput dijabetesa, Alchajmerove bolesti i osteoporoze, kaže vodeći istraživač meda.

Ron Fesenden, penzionisani lekar i autor iz Denvera, Kolorado, kaže da zaista postoji dobrobit od uzimanja meda i da to treba iskoristiti za poboljšanje zdravlja čitave populacije. U govoru na skupu Društva Pčelara Saskačuana, Fesenden je rekao da med snižava nivo šećera u krvi, što smanjuje metabolički stres.

“Med zapravo ima značajan efekat stabilizacije šećera u krvi, nasuprot verovanju mnogih koji bi rekli Kada bi med stabilizovao šećer, onda bi i slanina koristila da kontrolišemo holesterol.”

Med, koga čine dva šećera, omogućava stvaranje glikogena u jetri, kaže Fesenden. Taj glikogen je gorivo za mozak, ali ga u rezervi ima samo za oko osam sati. Kada mozak potroši glikogen , naše telo stvara kortizol, koji pokreće metabolički stres.

“Gojaznost, rezistencija na insulin, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, policistična bolest jajnika kod mladih žena, hipertiroidna stanja, osteoporoza, gotovo 10 procenata svih kancera, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest, neurodegenerativna stanja koja su nastala usled povišenog nivoa šećera tokom više decenija – sve ovo je umanjeno ili eliminisano uklanjanjem metaboličkog stresa putem smanjenja nivoa kortizola ” kaže Fesenden.

Ukratko, on poručuje da med usrećuje mozak…

Link: http://apitherapy.blogspot.com/2008/12/honey-keeps-brain-happy.html

 

Prevod Miodrag Milosavljević, Trstenik