Home

Iskustva pčelara

Miroslav Miodragović, Predrag Cvetković

 

 Američka kuga (fotografije)

Američka kuga pčelinjeg legla je zarazna, bakterijska bolest zatvorenog legla. U Srbiji, zakonom je predviđeno obavezno prijavljivanje zaraze nadležnoj veterinarskoj inspekciji posle čega se sprovode odgovarajuće mere.


 

Uočljivo je raštrkano zatvoreno leglo, ćelije sa izgriženim vošrtanim poklopčićima koje su pčele izgrizle pokušavajući da očiste ćelije (desno je uvećana fotografija istog rama)

 

Lepljiva masa iz zaražene ćelije se razvlači do nekoliko centimetara (povučena je tankim štapićem). Masa je smeđe boje, oseća se specifičan otužan miris.

 

   

Na levoj strani forografije i ovde se vidi masa koja se razvlači. Pored nekoliko otklopljenih ćelija sa obolelim leglom, vidljive su i zaražene ćelije koje još nisu otklopljene a promenile su boju i ulegnute su (zaražena masa povlači tanak voštani poklopčić)

Znakove bolesti ne bi trebalo mešati sa zdravim čelijama zatvorenog legla koje su pred poklapanjem, kao i sa mednim ćelijama koje još nisu potpuno zatvorene.

U slučajevima zaraze koja traje više meseci, mogu se naći naizgled prazne ćelije, bez raspadnute mase, koja zapravo nije nestala već je zalepljena na zid ćelije gde se sasušila.