Home

Aktivnost SPOS-a

 

Šljivić Miljko, predsednik SPOS-a

             

Aktivnosti decembar 2002. -  januar 2003.

 

Krajem prošle godine u razgovorima sa rukovodstvom SPOVa dogovorili smo prevazilaženje problema u 2003. godini kroz saradnju i razmatranje konkretnih predloga (od strane SPOVa) za promenu Statuta SPOSa, kao i  kroz izmene koje se očekuju u zakonskim propisima.

Izvršni odbor je na sastanku održanom 22. decembra doneo odluke: izabrana štamparija za štampanje časopisa, Izdavački savet i Uređivački odbor dobili nove članove. Časopis Pčelarje ocenjen pozitivno. Donet je predlog Poslovnika skupštine i Pravilnika o priznanjima SPOSa. Usvojena je Platforma o načinu približavanja pčelarstva Srbije pčelarstvu Evropske Unije.

Dana 25.decembra 2002. godine na veterinarskom fakultetu Dragan Ćirković iz Novog Pazara odbranio je magistarski rad iz oblasti pčelarstva. Čestitamo.

Povodom petogodišnjeg rada svečana skupština pčelara MaticeNiš zbog nedostatka struje radila je u mraku. Diskusija je zbog toga smanjena, dok su značajni rezultati rada istaknuti.

U Službenom glasniku broj 91/2002 objavljen je plan ulaganja Vlade Republike Srbije u selekciju životinja (i matica ) za 2003.godinu.

Na sastanku sa predsedništvom Društva pčelara Beograd složili smo se oko dobrog rada i značajnih rezultata tog beogradskog društva, ali se nismo složili oko organizacije tašmajdanske izložbe.

Nova godina je započeta razgovorima sa pčelarima Sombora i okoline. Pčelare sam detaljno upoznao sa radom i aktivnostima Izvršnog odbora, dok sam od njih upoznat o značajnom radu i rezultatima tog društva što sam se na licu mesta i uverio. Zanimljiv je mandat blagajnika udruženja Sombor, Đorđa Janatovića koji je pre 25 godina smenjen sa mesta blagajnika zbog starosti, ali je ipak vraćen i do danas u 88 godini pedantno obavlja dužnost.

Nadzorni odbor je 11.01.2003. godine izvršio kontrolu rada i poslovanja Saveza za 2002. godinu i sačinio izveštaj za Izvršni odbor i Skupštinu.

U Vranju sam 17. januara razgovarao sa predsednikom i podpredsednikom opštine oko pomoći pčelarima Vranja u njihovim aktivnostima, sa načelnikom Pčinjskog okruga oko veće pomoći pčelarima okruga od poljoprivrednih inspektora u periodu prskanja voća i veterinarskih inspektora oko suzbijanja američke kuge. Pčelare Pčinjskog okruga sam informisao o aktivnostima u radu Izvršnog odbora i učestvovao u televizijskoj emisiji za poljoprivrednike.

Jagodinski pčelari su 18. januara organizovali za pčelare Pomoravlja razgovore na temu: “Uloga i značaj udruženja u razvoju pčelarstva. Odlična posećenost sa prisustvom pčelara iz desetak udruženja dala je dosta ideja koja će koristiti u budućem radu.

Na sastanku Izvršnog odbora 19. januara donete su odluke: Razmatran je finansijski izveštaj za 2002. godinu i finansijski plan za 2003.godinu. Razmatran  izveštaj nadzornog odbora. Razmatrani zadaci SPOSa za 2003. godinu i izvršene pripreme oko organizovanja skupštine.

Osim navedenih aktivnosti, prisustvo i na skupštinama pčelara Obrenovca, “Nemanjaiz Ćuprije i Gornjeg Milanovca potvrdilo je ispravnost politike neposrednog razgovora sa pčelarima i mogućnost da pčelari u direktnom razgovoru mogu da postave pitanja predsedniku i dobiju direktno odgovor. 

 

ZAKLJUČCI IZVRŠNOG ODBORA U VEZI PRIBLIŽAVANJA PČELARSTVA SRBIJE PČELARSTVU EVROPSKE UNIJE:

 

  1. Pozivaju se da pišu za časopis Pčelarsvi oni koji mogu da pruže više informacija o tehnologiji pčelarenja, lečenju pčela, zakonskim propisima i uslovima prometa meda u Evropskoj Uniji.
  2. Pozivaju se predavači da u predavanjima ističu sličnosti i razlike našeg pčelarenja i pčelarenja Evropske Unije, sa predlogom šta nam je činiti da bi se približili (izvozili) Evropskoj Uniji.
  3. Angažovati predavače iz Evropske Unije koji bi govorili o pčelarenju u istoj.
  4. Angažovati naše stručnjake kako bi uradili, a SPOS objavio studiju Pčelarstvo Srbije na putu ka Evropskoj Uniji.