Home

Aktivnost SPOS-a

 

Šljivić Miljko, predsednik SPOS-a

Aktivnosti avgust - septembar 2002

   

               Za vreme letovanja u Herceg Novom sastao sam se pčelarima iz tog mesta. U domu našeg stalnog dopisnika Željka Radmana imali smo opširne razgovore o raznim problemima u pčelarstvu, o čemu je “Pčelarstvo” (časopis pčelara Crne Gore) detaljno informisalo članstvo. 

              Pčelari Lozničkog kraja su ove godine imali velike štete od tretiranja komaraca ”Malationom”. Malation je otrovno sredstvo koje nije registrovano za tretiranje iz aviona. Po saznanju za nastale štete uputio sam pismo predsedniku SO Loznica tražeći da se spreče dalja tretiranja. Uz pomoć pčelara Loznice i angažovanje Žike Markova insistiranjem da se na taj način truju ljudi, životinje i poljoprivredni proizvodi sprečeno je ponovno tretiranje.

              U Rači krogujevačkoj sam 17. avgusta prisustvovao svojevrsnoj prezentaciji pčela. Bilo je to završno veče letnje škole ”Pčele u životu i bajci” gde je glavni gost bio Dobrica Erić. Dobrica pčelari sa sinom i imaju tridesetak društava. To je bio dobar primer za udruženja da u svoje aktivnosti uključe poznate ličnosti koje vole pčele i imaju veze sa pčelarstvom.

               Dolazak u štampariju "Bakar" Bor radi dogovora oko plakata i nalepnica, iskoristio sam da svratim u pčelarsko udruženje Krivelj na pčelarsku slavu. Bila je to peta uzastopna godina da slave slavu 19.avgusta 2002.godine. Slava je razlog okupljanja svih okolnih pčelara, a i meštana koji nisu pčelari. Malo udruženje a velike aktivnosti što je za svaku pohvalu. 

              U Čačku je komisija za dodelu priznanja odala sastanak. Bila je to prilika da ja i Žika Marković član IO iz Loznice razgovaramo sa članovima predsedništva pčelara Čačka. U razgovoru koji je trajao preko tri sata pčelari su detaljno informisani o radu SPOSa, a bilo je i dosta korisnih sugestija od strane pčelara. Dobra ideja je, da bi se napravila karta pašnih prilika u Srbiji. Za to je potrebno pokrenuti izradu takvih karti za područje svakog udruženja. Kasnije bi se to lako objedinilo.

             Na sastanku Izvršnog odbora u Užicu 25. avgusta 2002.godine donete su odluke:

-         Da se kod dodela nagrada i priznanja striktno poštuje pravilnik, kako bi se sačuvao značaj dodeljenih nagrada. O mnogobrojnim problemima komisije i dodeljenim priznanjima u posebnom čalanku od komisije.

-         Razmatranjem rezultata šestomesečnog poslovanja zaključeno da je poslovanje u skladu sa finansijskim planom za 2002.godinu.

-         Doneta je odluka da se Pčelar za januar 2003. godine oštampa i pčelarim pošalje u decembru 2002. godine.

-         Raspravljajući o zahtevima da se u Pčelar vrati rublika "In memoriam" Izvršni odbor je zaključio da za umrle najistaknutije članove, treba objaviti vest u panorami, ali ne u vidu umrlice već kraćeg prigodnog teksta od dospelih po oceni redakcije i urednika.

-         Izvršni odbor je raspravljao i o ceni predavanja za narednu sezonu. Bilo je više različitih mišljenja koji se kretali oko cene 1.500,00 dinara neto za praktičare, a 3.000,00 dinara za profesore, međutim zbog komleksnosti problema, različitih interesa predavača i različitih mogućnosti udruženja predloženo da se po predlogu komisije za obrazovanje udruženja i predavači dogovore. Od strane Izvršnog odbora je preporučeno udruženjima da se sa predavačima obavezno dogovore o svim detaljima prilikom  ugovaranja predavanja da ne bi bilo nesporazuma posle predavanja.

Po odanom sastanku domaćin je organizovao posetu pčelinjaku Radojičić Spasoja u selu Stapari. Izuzetan pčelinjak, sa savremenom tehnologijom i izuzetno gostoljubivim domaćinima. Hvala im na toplom dočeku i neka im je sa srećom pčelarenje.

        Kruševački pčelari su odali jubilarni deseti susret pčelara na uglednom pčelinjaku Žike Đurića. Bila je to prilika da se pčelari upoznaju  direktno na pčelinjaku sa radovima na zazimljavanju pčela. Dobar primer koji treba slediti u edukaciji pčelara.

       U Muzeju u Jagodini je 5.septembra otvorena izložba ”Pčelarstvo u Srbiji” Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Tim povodom su se okupili pčelari Pomoravlja i razgovarali o pčelarstvu u Srbiji.

        Na dobro organizovanoj izložbi meda u Kragujevcu zatajile su opštinske strukture. Otvaranje izložbe koja je bilo rezervisano za predstavnika opštine pripalo je meni kao Predsedniku SPOSa. Izuzetna izložba, a neodgovornost i nebriga pojedinca.

        Na manifestaciji ”Dani šljive” u Koštunićima 7. septembra izložio sam temu ”Uloga pčele u oprašivanju va sa osvrtom na šljivu” sa idejom da vari nesavesnom zaštitom va u cvetu smanje štete koje mi pčelari trpimo. Na manifestaciji zapaženo učešće su imsli pčelari Čačka, ”Čačanske pčele” i Požege.

        Zajedno sa urednikom ”Pčelarabio sam gost bugarskih pčelara na prvoj izložbi meda u Nessebaru. U okviru izložbe odan je okrugli sto o kretanju počelarstva na Balkanu. O pčelarstvu u Bugarskoj i situaciji na Balkanu pripremiću više informacija za neki od narednih brojeva.            

         U Beranima je 16.septembra proslavljen ”Dan pčelara Crne Gore”. U okviru proslave odana je prodajna izložba meda gde je uzelo učešće i nekoliko pčelara iz Srbije. Bila je to prilika da se razgovara i o međusobnoj saradnji.