Home

Knjige

"Život pčela" Moris Meterlink

 

 

Predgovor izdanju u ediciji "Pčelanik" 2001. godine

   

Predrag Cvetković

Uz ovo izdanje

Čitalac se susreće sa knjigom za koju samo po naslovu može pomisliti da je tipično stručna, pčelarska knjiga. Već sa prvim redovima, uviđa da je drugačija, a daljim čitanjem, da je sasvim osobena i da pripada knjigama koje se čitavog života čitaju i kojima se neprestano vraćamo.

Knjiga "Život pčela", Morisa Meterlinka, predstavlja biser među delima posvećenim pčeli i pčelarstvu, ali i značajno književno delo. Vodi nas na kraj devetnaestog veka, kada je pisana, u vreme burnog razvoja nauke, epohalnih otkrića, u vreme koje je najavljivalo nove tokove civilizacije. Upoznajemo se sa pčelarskim saznanjima toga vremena, sa naučnim i filozofskim dilemama, kako onim koje se tiču pčele i pčelarstva, tako i opšte ljudskim. Za sto godina proteklih od njenog izdavanja, naučna i praktična saznanja o pčelama umnogome su se menjala, ali je knjiga izdržala sav teret vremena i po svemu je i danas veoma aktuelna.

Objavljivanjem knjige "Život pčela", Morisa Meterlinka, obnavljamo sećanje na velikog belgijskog pisca i nobelovca i obeležavamo stogodišnjicu njenog prvog izdanja. Nadamo se da će se knjizi obradovati kako oni koji se bave praktičnim pčelarstvom, tako i ljubitelji književnosti. Meterlink, uostalom, mnogo je poznatiji kao književnik - pisac, pesnik i prevodilac.

Generacijama koje nisu bile u prilici da se susretnu sa ovom knjigom, nudimo njeno ponovljeno izdanje, ovog puta u ediciji "Pčelanik", Narodne biblioteke "Jefimija" iz Trstenika. Ta edicija je osnovana početkom 2001. godine i u njoj se objavljuju knjige iz oblasti pčelarstva. Nažalost, nije bilo vremena niti prilike za novi, savremeniji prevod, ni za možda drugačije izdanje Meterlinkove knjige. U celini je preuzeto izdanje Matice Srpske iz 1949. godine, uključujući i beleške o piscu. Da fusnote, koje su često i opširne, ne bi opterećivale glavni tekst, primedbe autora i prevodioca su date na kraju knjige još u navedenom izdanju Matice Srpske, a to je zadržano i u ovom.

Bibliografija koju navodi Meterlink, zaista je impozantna. Zadivljujuće je sa koliko ozbiljnosti, dubine, ljudske širine i naučne preciznosti Meterlink prilazi pčeli. Ali on, nadasve, prilazi sa ljubavlju, kako prema pčeli, tako i prema čoveku. Jer, on voli i poštuje Prirodu. Njegova knjiga oduše humanizmom i stremljenjem ka boljem ljudskom društvu. On je i naučnik i zaljubljenik u pčele, i pesnik i filozof.

Meterlink nas uči mirnom i pažljivom posmatranju onoga čime se bavimo i što volimo, osobini od koje se savremeni čovek prilično udaljio. I danas, u vreme visoko razvijenih tehnologija i neprestane čovekove težnje za zaradom, smeran i ozbiljan pristup svakom poslu i interesovanju predstavlja uslov pravog uspeha i nepomućene radosti. Ova knjiga nas i vodi tom idealu.