Home

Pčelarska iskustva

Tekst Đorđa Stanojčića iz Novog Sada objavlen u časopisu "Pčelar", sa malim dopunama urednika

 

Preparat KAS-81

Preparat KAS 81 se jednostavno pravi i moze ga svako pripremiti. Sirovine za preparat su gorki pelen i borovi pupoljci. Mora se strogo voditi racuna o nacinu sakupljanja sirovina.

Pelen (Artemisia absinthium L.) se bere u dva roka: u periodu vegetacije, tj, u vreme kada je pojačan rast i razvoj zelene mase (duzina stabljike oko 20cm) i u vreme cvetanja. Orijentaciono, to su periodi april i jul (avgust).  Borovi pupoljci se beru zajedno sa mladim četinama (iglicama) u duzini do 4cm od vrha. Mogu se brati i odvojeno pupoljci a odvojeno iglice, pa se to sjedini. Sirovina se suši u tamnom, odnosno zasenjenom mestu, pri temperaturi do 20 stepeni celzijusova. Osusena sirovina se isitni tako da delovi ne prelaze 4cm. Do upotrebe se cuva na suvom, prohladnom i provetrenom mestu. Rok upotrebe do dve godine. Po nekim podacima iz literature, prvenstveno se koristi beli bor (Pinus silvestris L.), ali i drugi (Crni bor - Pinus nigra Arnold). Njegova upotreba je najviše radi vitamina.

Pravljenje smese

Za pravljenje preparata koriste se navedene sirovine u sledećem odnosu: 50g gorkog pelena, branog u periodu vegetacije, i 900g branog u periodu cvetanja, plus 50 g borovih populjaka. Smesa se preliva sa 10 litara vode i kuva u poklopljenom emajliranom sudu 2-3 sata na tihoj vatri, a zatim stavi da odstoji na toplom mestu (utopljeno) 8 sati. Posle toga se procedi kroz 2-3 sloja gaze.

Korišćenje preparata

Ovako dobijeni preparat u vidu odvara (čaja) dodaje se šećernom sirupu (odnos 1,5:1 u korist šećera) u količini 30-35ml na svaki litar sirupa. U jesen se prilikom dopunjavanja zaliha hrane za zimu dodaje društvima, zavisno od njihove jačine, 6 do 10 litara sirupa u 3-4 navrata.

Preparat se moze davati i u prolece tokom nadražajnog prihranjivanja.

Napomene:

Prilikom kuvanja sirovina, posuda mora biti poklopljena da bi se sprečilo gubljenje aktivnih biljnih materija, kao sto su eterična ulja.

Prihranjivanje se vrsi pred veče, jer izaziva veliko uzbuđenje pčela.

Sirovina sadrži još: karotin, taninske materije, fitoncide, askorbinsku kiselinu i dr.  Nije potrebno dolivanje vode zbog isparavanja.

Preparat deluje pogubno na varou u svim fazama njezinog razvoja. Kada se daje sa jesenjom prihranom, predstavlja odlicnu preventivu protiv nozemoze. Deluje podsticajno i na zaleganje matice.