[Kalendar radova]Predrag CvetkovićJanuar 2001Klimatski uslovi
Relativno toplo vreme se nastavlja i početkom prvih dana
januara. Počelo je cvetanje visibaba, leske. Drugom
polovinom januara meteorolozi najavljuju niske temperature do kraja meseca. To
će uticati da pčelinja društva ne razvijaju leglo u velikoj meri i
pomoći će boljem zimovanju. Matice koje još nisu počele da
ponovo zaleću verovatno će zastati još neko kraće vreme. One
koje su započele, zbog niskih temperatura nosiće nešto manje jaja,
tek da održavaju leglo. Neki pčelari iz drugih krajeva Srbije, pa i iz
trsteničkog kraja, javljaju i o društvima u kojima matice nisu ni
prestajale da nose od jeseni. Smatram da to nije povoljno, ali s obzirom na
blagu zimu, mislim da ne bi trebalo da bude ni previše opasno, ako se preduzmu
mere da društva ne stradaju od gladi. Važno je da
se i nadalje ne vrši podsticanje zaleganja prevelikim utopljavanjem košnice
niti prihranom sa dodacima u vidu kvasca, sojinog brašna itd. Citiraću
uglednog jugoslovenskog velepčelara, Gospodina Ivana Venera, koji je na
jednom predavanju rekao da , kada bi mogao matici da komanduje kada u novom
ciklusu zaleganja da započne polaganje jaja, odredio bi da to bude što
kasnije. Stanje u pčelinjim društvima
Krajem decembra, prokontrolisano je samo nekoliko pčelinjih
društava, u nekim je bilo legla a u drugim ne. Konrola početkom januara u nekoliko košnica u trsteničkom kraju je pokazala da
legla nema u većini kontrolisanih. Da ne bi dodatno uticali na započinjanje
zaleganja i povećanje legla, ne bi trebalo da pčelari sada dodatno
utopljavaju svoje košnice. Naprotiv, bolje je u ovom mesecu i skinuti
izolacioni materijal, pa ga dodati sredinom februara. Uginuće starih pčela
je za sada malo i košnice su uglavnom čiste. Nema nikakvih problema sa pročisnim
letovima, pa je smanjena opasnost od pojave nozemoze. Ta opasnost će
postojati ako posle pojavljivanja legla u košnicama nastupi duži period
hladnog vremena. Tada se može očekivati i veća potrošnja hrane, kako
meda, tako i polenovog praha. Do sada, potrošnja meda je bila relativno mala. Pčelarski radovi
Obilaziti pčelinjak, kontrolisati da li je sve u redu sa
postoljima, košnicama, pogledati poletalljke, da li u vreme toplih dana pčele
izleću iz svih košnica. Pri tome, treba imati u vidu da sva pčelinja
društva ne izleću na pročisni let u isto vreme. Ovi dani se mogu iskoristiti za dodavanje šećerno
mednog testa društvima koja nemaju dovolljno hrane. Detaljnije ćemo
objasniti recepte za pravljenje šećernih pogača, kako bi pčelari
samo mogli da ih naprave. ljenje mednih pogača za prihranjivanje pčela je sledeći: Šećerno medno testo
Na 1kg šećera u prahu, doda se približno 300 grama razgrejanog meda (do temperature da se može pipnuti prstom, oko 40-45 stepeni i meša varjačom
ili rukama, dok se ne napravi čvrsto
testo. Ako je šećer sitnije mleven, za mešanje
će se utrošiti
više meda, a krupnije mleven šećer će usloviti upotrebu manje
količine meda. Treba
uvek ostaviti na stranu nešto
šećera,
kako bi mogao da se doda u masu, ukoliko bude retka, a med se dodaje ako je
pregusta. Testo treba da bude dovoljno
gusto, da se ne lepi za prste, bolje
je da bude i gušće, jer ako je retko, iscureće i napraviti štetu.
Za probu mogu da se oblikuju kuglice i kad se stave na sto, da se ne razlivaju i
ne menjaju oblik. Zatim se oforme lopte od
testa u težini od približno 1kg, a po potrebi mogu i manje ili veće.
Stave se u plastične kese, koje se koriste za
stavljanje namirnica u zamrzivače,
i varjačom, ili uz pomoć
flaše, se razvuku u tanku pogaču, debljine oko 1-1,5cm. Zatim se
kesa zatvori, zavarivanjem pomoću struje, lepljivom
trakom, a može samo da se preklopi i ne
zatvara. Dobro je da pogače
odstoje bar jedan dan, na ravnoj podlozi, a zatim mogu da se dodaju pčelama. U zavisnosti od tvrdoće pogače, plastika se otvara manje ili više,
kako bi pčele mogle da je koriste. Prosečno tvrde pogače
se obično otvaraju tako što se skalpelom ili žiletom
izrežu tri trake širine po oko 1cm, po širini
pogače. Kada se postavlja na ramove, stavlja
se da razrezi stoje popreko u odnosu na satonoše.
Ako je klube npr. rašireno, i pogača se može
staviti po širini, a u tom slučaju, mora se otvarati razrezima po dužini - opet popreko na satonoše. To je dobro zbog uzimanja
od strane pčela, a i da se pogače ne bi lako srozavale - curile. Nešto ređe pogače
se otvaraju tako što se samo napravi nekoliko rezova
skalpelom po širini kese i ne vade se isečci plastike. Ako je pogača retka, i to može biti dovoljno da iscuri i napravi opasnost, pa treba biti obazriv
i eventualno izvršiti
probu kod kuće. U proleće, kad je toplije, ili i zimi, kod jakih društava, koja su odozgo dobro utopljena,
pogača se može
stavljati na satonoše
i otvarati sa gornje strane, a to je pogodno i
kada je ređa. U takvu pogaču nije potrebno stavljati
nikakve dodatke, mada se mogu praviti sa dodavanjem malo mlake vode, tada ide više šećera, ili sa dodatkom malo soka od limuna, ili jabukovog sirćeta, npr. 1 kašičica na 1kg pogače. Kada se pogača dodaje kasnije, kao podsticaj, u februaru ili martu, može se na 1kg šećera staviti 50 grama pekarskog kvasca. Kvasac se
prethodno skuva u malo vode (i on sam otpušta vodu), kuva se da vri najmanje
5 minuta i pazi da ne iskipi. Pomeša
se sa medom i dodaje se šećer u prahu, sve dok se ne dobije čvrsto
testo. Kvasac zamenjuje polenov prah i koristan
je za stimulaciju razvoja legla u proleće. Varijante tog recepta se zasnivaju
samo na dodavanju različitih dodataka. Za prvi deo zime, kada se pogača ne daje kao podsticaj leglu već kao dopuna hrane i pomoć
da pčele ne uginu od gladi, dodaci mogu biti: limunov sok,
sirće, beli luk, a kasnije: kvasac,
mleko u prahu, surutka, jaje, polenov prah itd. Drugi načini pravljenja pogača
se zasnivaju na kuvanju šećera u kristalu i bez upotrebe meda,
a koriste se i recepti sa kuvanjem
šećera
u kristalu i sa dodavanjem meda, kada je kuvanje završeno
(npr. 0,5kg na 10kg šećera). Može se vršiti i kombinovanje
- kuvanje šećera u kristalu i dodavanje šećera u prahu radi zgušnjavanja, ali sve to su složeniji postupci. Ostali radoviDobro je da pčelari iskoriste ove zimske mesece za popravku pčelarskog pribora, opreme, popravku košnica koje stoje po magacinima i gradnju novih, nabavku šećera, priora, ambalaže, pčelarske literature idr.Povratak na početak
|
|