Home

 

Društvo pčelara "Obrenovac" 

 Izveštaj sa godišnje skupštine

          

          Одржана годишња скупштина Друштва.

  

           Друштво пчелара “Обреновац” из Обреновца одржало је, 22.12.2001.године, своју редовну годишњу скупштину. На дневном реду, између осталог, биле су и следеће тачке:

1.     разматрање и усвајање извештаја о раду председништва, финансијског извештаја и извештаја надзорног одбора.

2.     Предлог чланова друштва за награде СПОС-а и за повељу друштва, као и додела награда СПОС-а за прошлу годину.

3.     разно.

              Оцењено је да је председништво и Друштво у целини имало врло успешну годину. Почетком године одржана је промотивна изложба пчелинјих производа, прибора и опреме у затвореном простору О.Ш. Ј.Ј.Змај коју је посетило више од хиљаду посетилаца. На изложби је покренута акција у виду такмичарског конкурса на тему: пчела на цвету и све о пчели у којој су узели учешћа ученици свих узраста, предшколска деца и грађани. Одзив је био далеко изнаде очекиваног. Финале такмичења је било у време традиционалне крстовданске изложбе која се одржава 26/27 септембра. Тада су проглашени победнички радови, а сви победници су награђени пригодним наградама. Организована је и успешно спроведена продајна изложба: Дани пчеларства у Обреновцу на којој је било 26 излагача, који су, у главном, били задовољни учинком на изложби. Организована је серија предавања на актуелне пчеларске теме у којима су учешће узели наши угледни и еминентни пчелари и стручњаци из области пчеларства и друштво им се овим путем захваљује.

              Извештај надзорног одбора и финансијски извештај су прихваћени једногласно тим пре што је друштво на рачуну у нову годину пренело око 15.000 динара, и покрај великих тешкоћа са којима је се сусретало у току године као што је повећање станарине за више од хиљаду % и сл.

             Скупштина је донела одлуку да се истраје на иницијативи по којој би сви пчелари Србије на челу са СПОС-ом требало да издејствују тешњу сарадњу служби заштите и пчелара у циљу заштите пчела од неконтролисаног тровања, коју је председништво покренуло у јулу месецу, Инсистира се да СПОС агресивније наступи у контактима са надлежним службама и министарствима на нивоу града и републике како би пчелама и пчеларима обезбедио што регуларније животне услове.

              За награду: Златна значка СПОС-а предложени су: Марић др.Неђељко и Петровић Живан.

               За Повељу друштва пчелара “Обреновац” предложени су: Кантар Јова, Спасић Владимир-Лала и П.П.Штампа из Руме.

                Овом приликом су додељене и награде за прошлу годину. Златну значку су добили: Теофиловић Добривоје и Кантар Јова, а диплому Проф.Живановића Мирко савић.

                  Скупштина је овом приликом донела и две, можда и историјске одлуке:

·        Одлучено је да се покрене акција на прикупљању средстава за изградњу пчеларског дома и да се за те потребе од Општине затражи слободна локација у виду општинске донације.

·        На следећим општинским изборима Друштво ће наступати као група грађана како би обезбедило један глас у савету општине и на тај начин успело да наметне своје потребе општинским структурама јер су до сада остајале неме на све пчеларске вапаје.

                  Скупштини је, као почасни гост, присуствовао председник СПОС-а Комнен Ђиновић који је после скупстине одржао предавање на тему: Вентилација кошница у зимским и летњим условима.