[Kalendar radova]

Predrag Cvetković

Februar 2001

Klimatski uslovi

Veoma toplo vreme u prvoj dekadi omogućilo je izletanje pčela i pogodovalo radu na pčelinjaku. Relativno toplo vreme, sa periodima povremenih hladnoća, može se očekivati celog meseca.

Stanje u pčelinjim društvima

U skoro svim društvima se pojavilo prvo leglo, pčele su za vreme toplih dana masovno donosile polen. Leglo nije veliko, na jednom ili dva rama, prečnika do 8-10cm. I najslabija društva su mogla da prezime.

Pčelarski radovi

Prokontrolisati da li pčele izleću iz svih košnica. Sumnjive otvoriti i utvrditi stanje: prisustvo matice, hrane, problem sa mišem, rovčicom itd. Najbolje pri toplijem vremenu, kada pčele izleću. Bezmatke odmah rasformirati i spojiti sa drugim društvima, kako se ne bi javljale lažne matice. Pri lepom vremenu spajanje bezmatka može da se izvede čak i direktno – stavljanjem ramova uz ramove društva sa kim spajamo. Pratiti reakciju pčela, eventualno poprskati razblaženom rakijom ili naprašiti sa malo šećera u prahu. Ramove iz propalih društava ukloniti ili košnice zatvoriti da se ne pojavi grabež.

Ako bude još toplih dana (a svi su izgledi da će biti) veoma je dobro približiti radove sa medom što bliže leglu. Poželjno je da na njima ima bar malo mesta za zaleganje i da je saće ispravno. To zato što se može desiti da je društvo potrošilo sav med sa nekog rama koji je bio u sredini, a još je neophodnije ako taj ram nije baš pogodan za zaleganje u ovo doba godine (izvučena satna osnova). Ako se društvo primaklo zidu košnice i potrošilo hranu, i u tom slučaju reagovati dodavanjem rama sa druge strane pčelinjeg gnezda. Februar i mart predstavljaju period stagnacije društva, manjeg ili većeg opadanja broja pčela. Zato leglo ne treba širiti, već pustiti da matica dobro zalegne centralne ramove, pogotovu sa medom. Ima vremena da «uhvati zalet», a to će dosta zavisti i od snage društva. Žurba pčelara će samo štetiti.

Košnice treba utopliti odozgo i eventualno sa strane (slabija društva, rojeve). Veoma bi bilo nepovoljno da se leglo sada razvije u većoj meri, pa da nastupe dugotrajne hladnoće. Tada bi bolje prošla društva sa manjom površinom legla. Zato, pravo i najpotpunije utopljavanje je neophodno krajem februara i početkom marta

Mogu se dodati pogače u vidu šećerno mednog testa, po receptima koji su prethodno opisani ili po nekim drugim. Ukoliko krene sa toplijim vremenom, mogu se dodavati i pogače sa zamenama za polen, a još bolje i sa samim polenom, do oko 5% od težine pogače. Ako temperature budu niske, bolje je pustiti pčele da miruju, a pogače dodati samo ako strahujemo da će stradati od gladi. U tom smislu, ako je hitno, pčelari ne treba da se ustručavaju da to učine i po hladnom vremenu.

Pripremati ramove za novu sezonu, praviti ili naručiti kod stolara, kupiti. Ukovati ih i ožičiti, a utapanje satnih osnova se može ostaviti i za kasnije. Pčelari koji to nisu ranije učinili, treba da pretope staro saće i da ga zamene za voštane table. Dobro je da te table - satne osnove odstoje pre stavljanja u ram.

 Veoma bi bilo dobro ako bi se na pčelinjaku postavila pojilica, i to na sunčanom mestu, bez vetra. Idealno bi bilo postaviti pojilicu sa toplom vodom, npr. u nekoj imrovizovanoj kutiji od stakla (bar  1-2 strane da su od stakla).

Pčelar kome je pčelinjak u blizini, može već krajem februara da dodaje u hranilice po malo tople vode ili vrlo redak šećerni sirup (100 grama) i prati utrošak.

Vreme je za sadnju medonosnog bilja, to nikako ne treba propustiti.
Povratak na početak