Home

Ostale aktivnosti

 

U Sarajevu će se od od 03. do 07. juna 2009. godine održati 7. Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja, TEA-FEST, Sarajevo 2009.

 

U Sarajevu na Trgu oslobodjenja - Alija Izetbegović će se od od 03. do 07. juna 2009. godine održati 7. Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja, TEA-FEST, Sarajevo 2009. Tea-fest je privredna, turistička i kulturna manifestacija kojom se nastoji upozoriti na probleme koji su danas prisutni, a tiču se čiste i zdrave životne okoline, skupljanja, uzgoja, prerade i prodaje ljekovitog i aromatičnog bilja, preparata proizvedenih na bazi tog bilja, kao i pčelinjih proizvoda i preparata na bazi pčelinjih proizvoda.

U regionalnim okvirima Festival je već postao prepoznatljivo mjesto susreta malih proizvođača i prerađivača ljekovitog bilja, ekologa, uspješnih poslovnih susreta i razmjene iskustava između svih subjekata u lancu proizvodnje, sakupljanja, distribucije i konzumacije ljekovitog i aromatičnog bilja, svih vrsta ljekovitih preparata stvorenih na bazi prirodnog  bilja, te meda i drugih pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi pčelinjih proizvoda. Posebna karakteristika ovog festivala je u tome što se tokom trajanja Tea-festa pruža mogućnost savjetovanja građana i nabavke raznih vrsta ljekovitih pripravaka kojim se dopunjuju konvencionalne medicinske terapije.

Cilj misije Tea-festa je da se podstaknu pojedinci, porodična domaćinstva, vlade, šira društvena zajednica, mediji i javnost općenito da se ovoj prosperitetnoj poljoprivrednoj grani posveti dužna pažnja kroz poticajne mjere, te javnu afirmaciju uspješnih pojedinaca i kolektiva koji na ispravan i samoodrživ način skupljaju sekundarne šumske proizvode, ali i plantažiraju ljekovito bilje i spravljaju različite pripravke na toj bazi. Na taj način se doprinosi  zaštiti i očuvanju bogatog bosanskohercegovačkog biodiverziteta.

Tea-fest je open-air događaj na kojem je broj izlagača ograničen. Do sada se prijavilo više od 50 izlagača iz svih dijelova BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Makedonije, a najavljeni su i gosti iz Slovenije i Malezije. Na Festivalu se dodjeljuje tradicionalna nagrada “Bosanski ljekoviti cvijet”, u kategoriji LJEKOVITO BILJE, u kategoriji ČAJNI PRIPRAVCI, u kategoriji PRIPRAVCI NA BAZI LJEKOVITOG BILJA i u kategoriji PČELINJI PROIZVODI i PREPARATI. Također, dodijeljuju se i POSEBNE NAGRADE, i to: nagrada «SADIK SADIKOVIĆ» za očuvanje bosanskohercegovačke tradicije u ljekobilju, nagrada za “NOVI BH PROIZVOD”, te nagrada za “AKTIVAN PRISTUP OČUVANJU ŽIVOTNE SREDINE”. Žiri Festivala tradicionalno proglašava i ljekovitu biljku godine.

Sve informacije o 7. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja mogu se naći na web sajtu Festivala: www.tea-fest.ba