IZ SVETA
15
Priredio Predrag Cvetković
PANORAMA IZ SVETA
Evropska Unija.
Na sednici Komiteta za veterinarsko medicinske proizvode (CVMP) Evropske
Unije, održanoj 9- 10. decembra, Aneksom II na odredbu 2377/90 konačno je
dozvoljena upotreba oksalne kiseline za lečenje pčela i time je završen
dugotrajan rad na njenoj registraciji.
Slovenija.
U Sloveniji je sve veća upotreba preparata "Gaučo", firme "Bajer" koji
pokazuju vrlo štetna dejstva na pčele o čemu je i kod nas pisano pre
nekoliko godina kada se govorilo o ogromnim stradanjima pčela u
Francuskoj. Preparati se proizvode pod različitim nazivima a aktivna
materija je "imidakloprid".
Deluje neurotoksično na nervni sistem pčele, utiče na ponašanje i uzrokuje
paralizu, ali je otrovan i za ptice i druge životinje. Aktivna materija je
biljni sistemik i deluje kontaktno. Visoko je toksičan za pčele i ima
negativan uticaj na izletnice već u koncentraciji 1,5 bilioniti deo. U
biljkama je vrlo postojan. Vreme raspadanja u zemlji je dugo, od 224 do
366 dana, u krtolama krompira je utvrđen još duže. Raspada se u vrlo
toksičan "olefin".
Gaučo je registrovan je u više
od 100 zemalja i ekonomski interesi su odredili da se pčelari skoro i ne
mogu zaštititi od njegovih štetnih dejstava. Tako je u Sloveniji ministar
poljoprivrede javno rekao kako su gubici u pčelarstvu zbog upotrebe Gauča
mnogo manji od povećane dobiti od poljoprivrednih useva.
Pčele izletnice ostaju mrtve na
cvetovima tretiranim Gaučom. Povećano je stradanje i svih drugih pčela i
otežano kretanje i sakupljanje polena. Primetno je stalno drhtanje zadnjih
nogu. Veliko je zimsko stradanje pčela (40% i više), prepolovljeni su
prinosi meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Španija.
Jedna od karakteristika pčelarstva Španije je da postoji veliki broj
pčelara profesionalaca u odnosu na ukupan broj imaoca košnica. Takvi
pčelari su registrovani i dodeljen im je lični broj. Imaju u proseku preko
150 košnica ali među njima je više onih kojima pčelarstvo ne obezbeđuje
jedini prihod nego onih koji su se posvetili samo pčelama. Druga
specifičnost pčelarstva Španije je postojanje velikog broja zadruga preko
kojih pčelari prodaju med. Preko zadruga se obezbeđuju i mesta za
prezimljavanje pčelinjaka, lokacije za oprašivanje biljaka itd. tako da se
seljenje pčelara obavlja uz međusobnu saradnju. Zadruge se ne bave
društvenim organizovanjem pčelara, ne organizuju predavanja i sl. Na
drugoj strani, pčelari profesionalci kojima je to jedino zanimanje imaju
jako udruženje, gde članovi - farmeri imaju puno koristi i povlastica -
zastupanje, besplatne savete, literaturu, obuku itd. Pčelari sa nekoliko
košnica su praktično prepušteni sami sebi.
Poljska.
Sa oko milion pčelinjih
društava, Poljska se može svrstati u zemlje sa razvijenim pčelarstvom. Na
svih sedam poljoprivrednih instituta u zemlji postoje katedre za
pčelarstvo, a i poljski pčelarski savez ima laboratoriju za ispitivanje
kvaliteta pčelinjih proizvoda, koja izdaje odgovarajuće sertifikate.
U centrima za odgajivanje
matica proizvedi se godišnje oko 60 hiljada matica, najviše kranjskih (31
linija), zatim kavkaskih (9) i srednjeevropskih (5 linija), po podacima za
2003. godinu. Odnos cene matice u odnosu na cenu meda je 1:1 za
neoplođenu maticu a cena jedne oplođene matice je ekvivalent cene oko 3kg
meda. U Poljskoj se veoma mnogo radi i na veštačkoj oplodnji matica.
Zanimljivo je da poljski
standard propisuje čuvanje meda ne duže od tri godine, a za med od heljde
se zbog njegovog hemijskog sastava čak preporučuje i mnogo kraći rok -
pola godine.
U gradu Lublinu su od 19-21.
septembra održani 21. Svepoljski dani pčelarstva i Druga međunarodna
pčelarska izložba «Apiexpo2003». U okviru toga održan je i naučni
simpozijum o kvalitetu meda.
Kipar.
Protekla sezona se odlikovala neuobičajenim klimatskim uslovima. Januar je
počeo sa vrlo visokim temparaturama a zatim su nastupile velike hladnoće
skoro do kraja aprila. Prolećne paše na lavandi i plantažama južnog voća
bile su praćene masovnim rojenjem kod skoro 80% košnica. Prinos društava
koja se nisu rojila je bio dobar i iznosio prosečno 30kg meda od južnog
voća i oko 20kg od lavande. Osobenost ove sezone je bila i da su potpuno
istrošene zalihe satnih osnova i ramova u čitavoj zemlji.
SAD.
Naučnici sa univerziteta Purdju razotkrili su proces prekida lučenja
mirisa kod nekih biljaka posle oprašivanja. Biljni hormon etilen posle
oprašivanja potiskuje aktivnost gena koji pokreću enzime u komplikovanom
procesu lučenje mirisa. Naučnici su pokazali da biljke često ne prekidaju
lučenje mirisa odmah po oprašivanju, već tek posle efektivne oplodnje,
odnosno oko 48 sati od oprašivanja. Iako je lučenje mirisa gledano sa
energetske strane skupo za biljku, to predstavlja sigurnosno ponašanje
biljaka, da bi se obezbedilo ponovno oprašivanje ukoliko prethodno nije
uspelo.