Home

Aktivnost SPOS-a

      

PREDSEDNIK SPOS-a MILJKO ŠLJIVIĆ     

 

PRIJEM U MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE

                 

Na osnovu našeg zahteva, a u cilju upoznavanja ministra poljoprivrede o problemima u pčelarstvu i pokušaju da neke probleme rešimo, dana 11.07.2002.godine delegacija SPOSa u sastavu: Miljko Šljivić, Boža Petrović Marko Stanojević i Žikica Martinović je primljena u ministarstvu poljoprivrede. Ministra poljoprivrede gospodina Dragana Veselinova i njegove saradnike smo informisali o problemima pčelara, a radi Vašeg informisanja dostavljamo Vam suštinu.

 

                    Polazeći od značaja pčela u očuvanju životne sredine i doprinosu rodu poljoprivrednih kultura, kao i doprinosu dobijanja zdrave hrane, želeli smo da Vas informišemo o problemima pčelara kako bi eventualno neke probleme rešili ili bar pokušali da rešimo

 

ZNAČAJ:

-         Oprašivanje:

-          Najveći broj voćnih vrsta, deo povrća, deo krmnog bilja i deo industrijskog bilja zavisi od oprašivanja insektima, među kojima 85% zauzimaju pčele. Pčele su nezamenljivi oprašivači  bez čijeg oprašivanja rod bi se višestruko umanjio. Nema razvoja šljivarstva bez razvoja pčelarstva. 

-         Pčelinji proizvodi:

      Med, polen, propolis, vosak i matična mleč su proizvodi zdrave hrane sa mogućnošću izvoza. 

-         Privredna delatnost:

-         Mogućnost rešavanja socijalnih problema rešavanjem pitanja zapošljenja.

 

STANJE:

             Prošla 2001. godina je najlošija godina koju pčelari pamte. Sa lošim zalihama meda i teškim finansijskim stanjem pčelara koji nisu mogli šećerom da dohrane pčele, uz to i bolest pčela varoa sa izraženom rezistentnošću na lekove doprineli su velikom stradanju društava tokom zime. Stradalo je 50% društava tj. 50% oprašivača. U proleće 2002. godine mraz koji je izazvao izmrzavanje voća uništio je voćnu pašu za pčele, a uništio je najvećim delom i najznačajniju bagremovu pašu.  Nije medila ni lipa. Prema prvim informacijama loše medi I suncokret. Pčelari će ostati bez prinosa a imaće troškove u ishrani pčela.

 

PROBLEMI:

-         Finansijski:

Teška finansijska situacija bez kreditiranja, regresiranja i podsticaja.

Skup repromaterijal opterećen porezom na promet

Kod registracije vozila sa ugrađenim košnicama velike su takse iako se vozila veoma malo voze i svega pola godine. U Sloveniji takse na takva vozila se plaćaju 50%.

Rešenje:

- Budžetom za 2003. godinu predvideti razvoj pčelarstva koji bi pratio razvoj šljivarstva.

- Osloboditi poreza na promet lekove za pčele, matice, pčelinju hranu pogače i od opreme otklapače saća. Koncetrati za sve životinje oslobođeni poreza na promet osim za pčele jer nisu koncetrati (krmne smeše). U okviru opreme osim košnica centrifuga i topionika saća dodati otklapač saća kao važnu a skupu opremu, kao i specijalna vozila sa ugrađenim košnicama.

- Umanjiti takse kod registracije vozila sa pčelama za 50%.  

Zdravstveni:

-        Pojava rezistancije varoe na lekove, kao širenje bolesti američke kuge sve više nanosi šete pčelarstvu. Kako je veliki broj pčelara neorganizovan i bez osnovnih znanja neadekvatnim lečenjem se bolesti šire. Kada se tome doda mnoštvo divljih neregistrovanih lekova na tržištu onda to zajedno čini velike štete pčelarstvu.

Rešenje:

      Uključivanje u “Program zaštita životinja od zaraznih bolesti” kako bilo jedinstveno lečenje od strane veterinarske službe 

    Problemi trovanja:

-         Problem trovanja pčela je prisutan svake godine kod tretiranja voća insekticidima i trtiranja protiv komaraca sredstvima koji truju pčele. 

Rešenje:

Bolja zakonska regulativa i veće učešće poljoprivrednih inspektora u sprovođenju istih. 

        Problem paše:

-         Intenzivnim razvojem poljoprivrede smanjuje se paša, pa je potrebno pošumljavanje površina i to medonosnim biljem (bagrem, lipa, evodija i dr.). U carinskim zakonskim propisima postoji mogućnos seljenja ovaca na pašu u druge zemlje (naprimer BiH) dok za pčele ta odredba ne postoji.

Rešenje:

Izmena zakonskih propisa i povećanje pošumljavanja medonosnim biljem.       

      Problem plasmana proizvoda:

-         U uslovima besparice, odsutnost izvoza i pojavu falsifikovanih medova teško je plasirati proizvode na tržištu.          

Rešenje:

Veća kontrola proizvoda na tržištu kao i pomoć pčelarima da postanu robni proizvođači i obezbede robu za izvoz.

 _________________

             Delegacija je bila iznenađena dobrim poznavanjem problematike pčelarstva od strane ministra ali je ipak svakog člana delegacije pažljivo saslušao. Posle saslušanih problema Ministar je obećao da će iz oblasti nadležnosti Ministarstva poljoprivrede pružiti podršku i pomoć pčelarima. Ministarstvo poljoprivrede će ubuduće razmotriti predloge SPOSa na zakonsku regulativu iz oblasti za koje su pčelari zainteresovani.

             Ministar se složio da su naši zahtevi u pogledu zaštite prirodnog meda na tržištu opravdani i da će Ministarstvo pomoći u “odbrani prirodnog meda”.

                 Što se tiče poreske politike, Ministar se saglasio da je neophodno nekim poreskim rasterećenjima pomoći pčelarima.

                 Programo zdravstvene zaštite životinja od zaraznih bolesti obuhvaćeno je i suzbijanje pčelinjih bolesti, pa po obećanju Ministra pčelari će imati veću korist i pomoć od Veterinarskih službi.

                Sastanak je završen dogovorom da se saradnja SPOSa i Ministarstva poljoprivrede u narednom periodu intezivira.