[Home]

Pčelarski pojmovnik

 

Predgovor

Ovaj pčelarski pojmovnik je počeo, oko 1900. godine, Vojislav Borić, pčelar i upravnik patrijaršije u Sremskim Karlovcima. Vojislav Borić je je pohađao učiteljsku školu u Somboru i sedeo u klupi sa Jovanom Dučićem.

Pojmovnik je uredio njegov praunuk Rajko Borić, pčelar iz Beograda i Karlovaca, uz pomoć Predraga Cvetkovića i drugih saradnika.

Pčelarski pojmovnik je tabela sa kraćim i dužim objašnjenjima pčelarskih izraza i njihovih prevodom na više jezika. Može da posluži za lakše razumevanje strane literature i kao pomoć početnicima. Definicije tj. značenje ili kraća objašnjenja su pisana tako da ih razume srednjoškolac.

Izraze vezane za hemiju korigovao je stručnjak, dr Zoran M. Vujčić i na tome mu zahvaljujemo.

Pčelar iz Kanade, Lazar Rajčić je uneo stotinak veoma korisnih dopuna i izmena.

Radmila Marković, doktor srpskog i mađarskog jezika, prevela je nazive i definicije sa srpskog na mađarski i usput lepše sročila neke od srpskih definicija. Pomogao je Silard Baranji (Szilárd Baranyi), predsednik pčelarskog društva iz Malog Iđoša.

Veliko pojačanje u radu je Rajko Dulović, pčelar, profesor srpskog, jedan od direktora "Nolita", nekada najvećeg izdavača poljoprivredne literature.

 

Napomene:

- čitaoci mogu da pojmovnik čuvaju u računaru i pogledaju neki izraz ili značenje po potrebi, jezike koje ne koriste mogu da obrišu (delete) ili sakriju (hide) zbog veće preglednosti.

- srpski deo je veoma blizu završnoj verziji, možda će biti sitnijih ispravki; cenićemo ako neko nađe grešku ili izraz koji nije naveden. Ima prostora za dalji rad na pojmovniku ako se za to u budućnosti zainteresuje neki autor - iskusni pčelar, naučni radnik, doktorant, profesor... Može da se javi da mu pošaljemo prateći materijal.

- ispravljeno je pedesetak grešaka iz ranije objavljenih rečnika pčelarstva; o tome smo obavestili autore, to smo uspeli da uradimo ne što više znamo od prethodnika nego jer je internet napredovao pa su različiti izvori lako dostupni.

- slobodno je kopiranje, objavljivanje i plagiranje delova i celog pojmovnika bez pitanja. Jedini slučaj kada ćemo se pozvati na autorska prava je ako neko objavi tekst drugačijim pismom od primenjenog tj. ako prebaci ruski i/ili srpski tekst iz ćirilice u drugačiju abecedu.

Urednik pojmovnika:

Rajko Borić

 

 

Pčelarski pojmovnik

Pojmovnik u obliku Excel fajla se može besplatno skinuti sa ovog linka.

Predgovor pojmovnika, koji je gore objavljen, dat je i odvojeno, kao Word dokument u ćirilici: predgovor

Uvodni tekst: "Pčelarska leksikografija u Srbiji" dat je kao Word dokument: Uvod

Objašnjenje oznaka u pojmovniku dato je kao zaseban Word dokument: raspored

 

Pojmovnik "Korovi, medonosne i retke biljke u Srbiji i šire"

Uvod u ovaj pojmovnik dat je u vidu Word dokumenta na ovom linku.

"Pojmovnik korova, medonosnih i retkih biljaka u Srbiji i šire", dat je u vidu Excel fajla i može se skinuti sa linka: Korovi, medonosne i retke biljke u Srbiji i šire