Predrag Cvetković
OKTOBAR
2007
Stanje
na pčelinjaku
Pčelinja društva se polako pripremaju
za period mirovanja. Matice smanjuju zaleganje i ima pčelinjih društava u
kojima nema otvorenog legla a nešto kasnije biće sasvim bez legla. To ne treba
da brine pčelare, radi poređenja prošle sezone prekid zaleganja je počeo još
ranije. Što se tiče količine hrane u košnicama, to se dosta razlikuje u
zavisnosti od tipa košnica, rada sa pčelama, da li su se možda rojile, imale
prekid legla i sl. Snaga društava se takođe dosta razlikuje, teško je izvoditi
zaključke sa nedovoljno velikim uzorkom ali se čini da su društva u proseku
nešto slabija nego prethodne godine. Ona koja su ugrožena od varoe i pratećih
virusa ne računamo, veći deo njih će verovatno stradati pre isteka zime. Ako su
neka društva intezivnije prihranjivana, matice su možda ponovo počele da zaležu.
Radovi
na pčelinjaku
Ako su u septembru ili i ranije završeni svi
poslovi na pripremi pčelinjih društava za zimovanje, sada je potrebno samo staviti
češljeve protiv ulaska miševa i rovčica ili neku drugu zaštitu (lim, letvica
idr.). Može se desiti da na pčelinjaku primetimo poneko veoma oslabljeno
pčelinje društvo, za koje smatramo da ne može prezimeti. Kriterijumi za to ne
mogu da budu previše precizno dati jer prezimljavanje zavisi kako od klimatskih
uslova, tako i od toga koliko su pčele pojedinaćno i kao zajednica spremne za zimovanje, kao i
od niza drugih faktora. Takva oslabljena društva najbolje je rasformirati da ne
bi kasnije postala plen grabeži. Ako primetimo neko društvo bez matice (pčele
uzbuđene, lepezaju krilima, nema otvorenog legla, poneki trag od matičnjaka...)
najbolje ga je spojiti sa nekim drugim društvom i to tako da društvo bez matice
postavimo iznad, preko novina.
U krajevima sa toplijom klimom (primorje i
sl.) i sada je moguće dopuniti rezerve hrane prihranom sirupom ili medom ako je
to neophodno. U slučaju toplog vremena, moguće je i u kontinentalnim krajevima
interevenisati radi povećanja zaliha ukoliko u košnicama nema dovoljno hrane.
Najbolje je naravno dodati pune ramove sa medom ako ih imamo sačuvane, ako ne to
onda se izvrcani med može malo razrediti mlakom vodom (20%) i sipati u hranilice
društava bez hrane. Šećerni sirup je poslednja varijanta. Potrebno je biti veoma
pažljiv da se ne izazove grabež - najbolje prihranjivati pred veče. Kao što je
ranije govoreno, da bi se obezbedio sigurniji kontakt
klubeta
sa hranom tokom zime, dobro je primaći
pune ramove sa medom uz samo leglo. Naravno, ramove sa polenom ne smemo izmicati
na kraj, posebno ako ima puno polena, u suprotnom ako je samo malo i ako na
ramovima ima samo malo meda, takve ramove je najbolje staviti negde skraja, da
pčele prenesu med u sredinu i da se kasnije pretopi saće. Smanjivanje površina
pod leglom treba iskoristiti da se iz centra klubeta eliminišu ramovi sa starim
i lošim saćem, kao i ramovi na kojima nema dovoljno meda za zimovanje. Ako na
nekim takvim ramovima i ima malo legla, oni se mogu staviti skraja gde će ih
pčele ipak grejati, da se izleže leglo.
Tretman protiv varoe se može izvršiti u
oktobru jer se leglo sve više smanjuje i nestaje, inače, može se ostaviti i za
novembar. To važi za slučajeve ako smo prethodno već tretirali pčele nekim
sredstvom ili ako je zaraženost manja.
Postavljati lovilice za osice i
stršljenove.
Ostali
radovi
Košnice u kojima nema pčelinjih društava
treba očistiti i dezinfikovati a zatim staviti u magacin. Sve saće van košnica
treba pretopiti da ga ne oštećuje voštani moljac.
Već sada se može planirati sadnja
medonosnog drveća i grmlja u blizini pčelinjaka. Setvu perka je trebalo obaviti
ranije ali u krajnjoj liniji može se uraditi i sada, s početka meseca i doneće odličnu prolećnu
polensku i nektarsku pašu za pčele.
Skinuti propolis sa medišnih ramova pre
njihovog konačnog odlaganja na mesto gde će stajati do zime.
Pčelarske izložbe i susreti su počeli još
u septembru, pa se savetuje pčelarima da ih posećuju. Sada je vreme za
intezivniju ponudu meda i drugih pčelinjih proizvoda potrošačima.
Sa radovima koji su savetovani pčelarima u oktobru
prošle godine, možete se upoznati preko stranice
oktobar2006.
|