|
Elizabeta Petris, Kanada Medni recepti
KOLAČ SA MASLACEM, ORASIMA I AROMOM JAVORA
250 ml maslaca (na sobnoj temperaturi) 1 šolja 375 ml meda 1 1/2 šolje 4 jaja (odvojiti belanca od žumanaca) 750 ml integralnog brašna 3 šolje (ili 825ml belog brašna = 3 1/2 šolje) 2 ml soli 1/2 kašičice 2 ml bikarbone sode 1/2 kašičice 10 ml praška za pecivo 2 kašičice 250 ml mleka 1 šolja 250 ml seckanih oraha 1 šolja 15 ml arome od javora 3 kašičice
Dobro umutiti maslac i dodati med. Umutiti žumanca dok ne dobiju svetlu boju, dodati ih u smesu sa maslacem. Dodati aromu javora i dobro umutiti. Dodavati brašno, bikarbonu sodu i prašak za pecivo u smesu naizmenično sa mlekom. Umešati u to orahe i čvrsto umućena belanca. Peći oko 30-40 minuta u podmazanom plehu približnih dimenzija 33x22 cm visine 5cm na 180 stepeni. Za specijalne prilike ukrasiti kada se ohladi.
Napomena urednika: Sirup javora i aroma javora se tradicionalno koriste u kanadskoj kuhinji. Umesto njih se može upotrebiti neka duga aroma, a sok javora se inače može dobiti i bušenjem stabla u proleće.
PUDING OD PIRINČA
175 ml meda 3/4 šolje 750 ml mleka 3 šolje 500 ml skuvanog pirinča 2 šolje 3 jaja 250ml suvog grožđa 1 šolja 1 kašičica vanilin šećera Izmešati pirinač, mleko i med. Dodati jaja koja su prethodno malo umućena. Umešati u to suvo grožđe. Kuvati na 180 stepeni oko 1 sat. Ako želite, možete servirati preliven sirupom od maline.
|
|