|
ULOGA PČELA U OPRAŠIVANJU VOĆA, SA OSVRTOM NA
OPRAŠIVANJE ŠLJIVE Šljivić
Miljko, Predsednik Saveza Pčelarskih Organizacija Srbije
Da bi ovaj
posao uspešno obavljali, prirodno su prilagođeni jedno drugima. Pčela
je oblikom i građom prilagođena cvetovima, a cvetovi oblikom, izgledom
i bojom da privuku pčelu. Telo pčele je pokriveno mnogobrojnim dlačicama
koje, između ostalog, imaju ulogu i u sakupljanju polenovog praha. Zadnje
noge su takođe prilagođene sakupljanju polena, jer na četvrtom
članku imaju izdubljenja, oivičena dugim dlačicama. Ove delove
nazivamo i prašnim korpicama jer služe za sakupljanje i prenošenje cvetnog
praha. Da bi korpice bile napunjene cvetnim prahom, pčeli pomaže takozvana
četka, koju čine deset redi čekinja sa unutrašnje strane stopala.
Postoji još i prašna kašika u gornjem delu stopala, a sve u cilju bržeg i
lakšeg sakupljanja cvetnog praha.
Cvetni prah je pčeli potreban kao izvor belančevina, masti, vitamina
mineralnih soli koje koriste u ishrani. Zajedno sa medom, cvetni prah se koristi
i za ishranu larvi, održavanje života, izlučivanje voska i mleča i
izvršavanje drugih poslova u košnici i van nje. Cvetni prah su ustvari muške
polne ćelije biljaka. To su sitna zrnca koja ispunjavaju prašne kesice
cvetova. Polenova zrnca (zrnca cvetnog praha) se razlikuju po obliku, boji, veličini
i po sadržaju hranljivih materija u zavisnosti od vrste biljke od koje potiču.
Cvetni prah na biljkama sakupljaju pčele izletnice. One se trude da donesu
što više nektara, a polen unose samo prema potrebi, odnosno unos povećavaju
ako u prirodi nema nektara. U toku godine najviše ga skupe u proleće, kad
cveta voće. Kad sakupljaju prah, pčele vrše odabir tako što više
posećuju cvetove bogate prahom. Cvetovi su svojim oblikom, izgledom i bojom
prilagođeni da privuku pčelu da dođe radi nektara i praha i njime
izvršila oprašivanje. Nektar takođe ima važan zadatak u životu biljke,
a to je da privuče pčele i druge insekte, koji dolazeći za
nektarom prenose i prah sa jednog cveta na drugi. Zbog toga su cvetovi sa živo
obojenim kruničnim i čašičnim listićima, a vrlo često
luče i jak miris koji privlači insekte, odnosno pčele. Nektar luče
žlezde koje se nalaze duboko u cvetu, pa pčela ili insekt da bi došao do
njega mora da se zavlači u cvet i dodiruje prašnike i tučak i tako vrši
oprašivanje u većem obimu.
Oprašivanje (polinacija) je prenošenje
polenovih zrna (mikrospora) iz prašnica, muškog organa (antera) na žig tučka,
ženskog organa. Oprašivanje je vezano za cvet biljke u kome su smešteni i prašnici
i žig tučka. Karakteristike cvetova voća upoznaćemo kroz izgled
cveta šljive. Cvet šljive je potpun (pravi, dvopolni, i hemofroditan ) i
sastoji se od čašice, krunice, prašnika i tučka. Cvet šljive je
polisimetričan. Krunica cveta šljive sastoji se od pet a retko od 6 i 7
kruničnih listića bele, beloružičaste i ružičaste boje.
Uloga krunice je da izgledom i mirisom privuče insekte, odnosno pčele
radi oprašivanja. Cvet šljive ima mnogo prašnika, od 16 do 49, koji čine
prsten oko tučka. Nektarije šljive luče sladak sirup, nektar koji
sadrži 10 do 40% šećera. Cvetovi šljive su važna pčelinja paša među
kojima je najvažnija džanarika.
Cvetanje je proces otvaranja kruničnih
listića. Cvetanje je prvi činilac od koga zavisi rodnost. Oštri
mrazevi mogu da nanesu velike štete cvetanju. Zato kod postavljanja šljivaka
treba voditi računa o pojavama mrazeva na određenom terenu i birati
sorte koje kasnije cvetaju i manje trpe štete. Prema vremenu cvetanja, šljive
delimo na: ranocvetne, srednje ranocvetne, srednje poznocvetne i poznocvetne.
Cvetanje obično traje 6 do 12 dana u zavisnosti od sorte. Šljive koje
obilnije cvetaju obično manje stradaju od mraza, a smatra se da je rod
dobar ako od obilnog roda zametne 10 do 20%. U toku cvetanja vrši se oprašivanje
tj. prenošenje polenovih zrnaca sa prašnika na žig tučka. Ako cvetni
prah dospe na žig tučka istog cveta ili na žig nekog drugog cveta iste
biljke (jedinke) onda se kaže da je izvršeno samooprašivanje. Ako cvetni prah
dospe na žig cveta druge biljke onda je to unakrsno oprašivanje. Ako se oprašivanje
vrši donošenjem polena bilo kog cveta
bilo koje voćke u okviru iste sorte, onda se taj način samooprašivanja
naziva gentonogamija. Primer među šljivama je domaća sorta požegača.
Kod unakrsnog oprašivanja, gde se polen prenosi na žig tučka druge sorte
ili druge vrste, taj način oprašivanja se zove ksenogamija. Kod šljiva je
ovo mnogo više rašireno od gentonogamije.
U zavisnosti od toga ko je prenosilac polena,
biljke delimo na entomofilne (insekti), anelofilne (vetar), ornitofilne (ptice)
i hidrofilne (voda). Najveći deo cvetnica prilagođen je na oprašivanje
insektima. Šljiva je entomofilna biljka, što znači oprašuje se insektima.
Među insektima najznačajniji oprašivači su medonosne pčele
(apis mellifera ). Prema materijalu Konstatinovića
i Stankovića koji je iznet na kongresu pčelara Jugoslavije u
Osjeku 1979. godine, 85% oprašivača entomofilnih biljaka čine
medonosne pčele, dok na sve
ostale insekte otpada 15%. Ako cvetanje prate niže spoljne temperature da pčele
ne mogu da izleću i vrše oprašivanje, onda na značaju dobijaju
bumbari i mnoge solitarne pčele. Kada se na velikoj površini gaji jedna
biljna vrsta, onda nema dovoljno divljih insekata za oprašivanje. Širenjem
površina pod gajenim kulturnim biljkama, povećanjem upotrebe hemijskih
sredstava u poljoprivredi, naročito prskanjem insekticidima, meliorativnim
i drugim radnjama, broj divljih insekata oprašivača se smanjuje. Medonosne pčele
oprašuju cvetove šljive na temperaturi od 11 do 37 stepeni Celziusovih.
Optimalno je, ako je lepo i tiho vreme sa temperaturom od oko 20 stepeni
Celziusovih. Optimalan prostor za oprašivanje je do 400 metara oko postavljene
košnice. Medonosna pčela ima mnoge prednosti u odnosu na druge insekte u
oprašivanju poljoprivrednih kultura. Medonosna pčela prezimljava u jakim
društvima, tako da je njihov broj u proleće kad cveta voće znatno veći
od broja ostalih insekata. Pčelinjim društvom se znatno lakše manipuliše
pa može prema potrebi da se prenese na određeno mesto, radi ravnomernijeg
oprašivanja većih površina i to u određenom optimalnom roku. Ova
osobina je značajna i sa stanovišta tretiranja bilja insekticidima, jer se
lakše sklanjaju prema potrebi, za razliku od ostalih insekata za koje je
tretiranje fatalno. Pčele lete i po nekoliko kilometara što znači da
oprašuju veliku površinu, dok solitarne pčele to čine u neposrednoj
blizini svog gnezda. Pčele polen nose na nogama. Dva tovara polena koja ona
nosi u košnicu teže obično 20 do 25 miligrama. U ta dva tovara ima tri do
četiri miliona polenovih zrnaca. Da bi to sakupila, pčela mora da
poseti nekoliko desetina do nekoliko stotina cvetova i da pri tom na sebi ponese
sva ta raznovrsna polenova zrnca. Izletnice na svom telu nose 5.000 polenovih
zrna i kada napuštaju košnicu. U košnici dolazi do mešanja zrna polena koji
dospevaju čak i na tela trutova tj. do takozvanog transfera polena, što
daje izuzetne prednosti medonosnoj pčeli u oprašivanju u odnosu na druge
oprašivače. Prednost medonosne pčele je i njihova međusobna
komunikacija. Svaka izletnica kod donošenja tovara polena mora znacima tj.
pokretima (plesom), da pokaže pravac i daljinu odakle je tovar stigao kako bi i
druge krenule za tim izvorom. Među pčelama izletnicama razlikujemo one
koje donose polen, one koje donose vodu i one koje donose nektar. Za oprašivanje
su najvažnije one koje donose polen. Broj onih koje donose polen zavisi od
potreba za polenom, količine otvorenog legla, godišnjeg doba i dr. Da bi
se u strukturi izletnica povećao broj onih koje donose polen, treba
postaviti sakupljač polenovog
praha pomoću koga se uklanja 50-70% donetog polena. Na taj način se
potreba za polenom kod pčela ne smanjuje i one se više orjentišu na
sakupljanju polena.
Ako pčelar želi da pčele oprašuju
određenu poljoprivrednu kulturu, recimo voće, odnosno šljive, onda se
može preduzeti radnja - takozvana dresura pčela. Dresura pčela je
davanje pčelama aromatičnog šećernog sirupa sa aromom biljke
koju želimo da oprašujemo. U šećerni sirup se uveče potope prvi
cvetovi biljke da šećerni sirup upije mirise. Ujutru pre izlaska pčela
takav sirup se u maloj količini do 100 mililitara daje pčelama. One
dobijajući sirup dobiju i miris procvetale biljke i u toku dana u potrazi
za nektarom idu u pravcu tih biljaka. Na taj način, znatno se povećava
oprašivanje tih biljaka. Potreban broj društava po hektaru za dobro oprašivanje
zavisi od vrste biljke, od lokaliteta, mada po Martinu (1974)za jabuku, višnju
i šljivu je potrebno 2,5 društava po hektaru, dok za krušku je to 5 društava
zbog manje atraktivnog polena. Nepovoljne vremenske prilike povećavaju
potreban broj društava na 3 do 4 po hektaru. Medonosne pčele dobrim oprašivanjem
doprinose i boljem kvalitetu proizvoda kod voća, a boljem kvalitetu semena
kod suncokreta i badema.
Kada je izvršeno oprašivanje i polenova
zrnca preneta na žig tučka, započinje sledeća faza tj. oplodnja.
To je proces koji počinje u povoljnim uslovima kada na žig tučka
dospu odgovarajuća polenova zrnca. Polenova zrnca, ako su podudarana (kompatibilna)
biljci na čijem su žigu tučka, počinju da menjaju oblik dobijajući
oblik cevčice i da prodiru u unutraćnjost tučka. Samo jedno od
njih stići će do embrionove kesice semenog zametka u plodniku tučka.
U cevčici se nalaze dva gameta (muške ćelije) od kojih jedan oplodi
jajnu ćeliju a drugi središno jedro embrionove kesice. Ovakva oplodnja se
zove dvojna oplodnja. Za klijanje polena, šljive, potrebna je temperatura preko
5 stepeni Celzijusovih, a najpovoljnija je od 16 do 21 stepeni. Na niskim
temperaturama polenove cevčice rastu vrlo sporo ili prestaju da rastu, pa
ne mogu da izvrše oplodnju. Ovo je razlog lošeg roda šljiva u godini kada je
u fenofazi cvetanja hladno vreme. Dvojna
oplodnja se vrši i kod sorti šljiva kod kojih se vrši samooprašivanje i
takve sorte šljiva nazivamo samooplodnim. Samooplodne sorte šljiva se mogu
gajiti u čistim (jednosortnim ) zasadima. Veći broj sorti šljiva
zavisi od stranog, odnosno unakrsnog oprašivanja. Za njih je važno da bi se se
izvršila dvojna oplodnja da ima odgovarajući podudaran oprašivač(izvor
polena), insekti oprašivači u dovoljnom broju i
povoljne temperature u fazi cvetanja, tj. oprašivanja i oplodnje. Jedan
od načina obezbeđivanja podudarnog polena je da se kod zasađivanja
određenih sorti voća, zasad dopuni određenim brojem jedinki
sorata koje daju podudaran (kompatabilan) polen. Zasad jedinki tih sorata treba
ravnomerno rasporediti po celom voćnjaku, odnosno šljivaku.
Pčelari SAD na leto košnica dovezenih na oprašivanje umeću
uređaj (umetak), kroz koji pčele prolaze prilikom izlaska na pašu. U
taj umetak se sipa odgovarajući polen, kojim se pčele kod izlaska
napraše. Tako naprašene posećuju cvetove voćaka i obezbeđuju
sigurno unakrsno oprašivanje. Da bi se proverilo da li zaista pčele na
ovaj način oprašuju biljke,
pre sipanja u umetak polen je izmešan sa fluoroscentnim materijalom. Noćnim
pregledom pomoću ultravioletne svetlosti utvrđeno je da obeleženi
polen zaista prenet i ostavljen na cvetove. Rodnost voćnjaka sa takvim oprašivanjem
znatno je veća, što znači za dobar rod je važno, da cvetovi budu
dobro oprašeni podudarnim polenom. Značajan doprinos obezbeđivanju
potrebnog podudarnog polena obezbeđuju pčele koje u svom obilsku
cvetova prikupljaju najrazličitiji polen. Iz tog razloga Janša, slovenački
pčelar je rekao da ”Pčele treba gajiti i kada ne bi donosile med”. LITERATURA Dr. Grozdanić
Sima (1962) Dvomatični sistem pčelarenja Jevtić
Tihomir (1955) Život i gajenje pčela Mr. Jevtić
Goran (2001) Uticaj medonosne pčele i ostalih oprašivača na prinos i
komponente prinosa semena lucerke (Magistarski rad) Dr. Kulinčević
Jovan (1982) Pčele i oprašivanje poljoprivrednih
kultura u SAD “Pčelar” br.4. Dr. Kulinčević
Jovan i Janković Jovan (1990) Oprašivanje jabuke i kruške
pomoću medonosnih pčela “Nauka
i praksa” Dr. Milovankić
Miroslav (1971) Uticaj pčela na oplodnju jabuka na plantaži P.D.”Bačka”
u Horgošu, “Poljoprivreda”, organ saveza poljoprivrednih inljinjera i tehničara
SR Srbije Dr. Mišić
Petar (1996) Šljiva Dr. Stanković D. i Dr.
Konstatinović B. (1979) Medonosna pčela kao činilac proizvodnje
hrane, IX Kongres pčelara Jugoslavije Halifman
Josif (1958) Pčele Šljivić
Miljko (1997) Izabrane teme iz tehnologije pčelarenja |
|