Indeks radova

M. Esikova

Novosibirski pčelarski centar: Iskustvo i Problemi

Kada se upoznamo sa ekonomijom novosibirskog ˛Pčelocentra˛, ne možemo čak poverovati, da je pre devet godina sve započelo od malog pčelinjaka, punkta za otkup meda i da se gradilo entuzijazmom zaposlenih. Prosudite sami. U trenutku svog nastajanja, 1991. godine, ˛Pčelocentar˛ je prerađivao 12 tona meda, 50kg polenovog praha, 20-30kg propolisa, a danas: do 100 tona meda, do 2 tone polenovog praha i do 500kg propolisa.

U čemu je tajna uspešnog razvitka novosibirskog ˛Pčelocentra˛? Ona je jednostavna: kvalitet proizvodnje, ispitivanje tražnje potrošača za robom i formiranje ukusa potrošača. Od prvih koraka, ˛Pčelocentar˛ daje prioritet kvalitetu. Sve siroviine prolaze kroz detaljnu proveru u mesnoj veterinarskoj laboratoriji. Vrše se organoleptičke kontrole, kontrole fizičko – hemijskih osobina proizvoda, sprovode se bakteriološke i radiološke kontrole. Isto tako, strogo se prilazi i proizvodnji gotovih proizvoda. Celokupna tehnologija prerade sirovina je izrađena tako, da se maksimalno sačuvaju sva prvobitna svojstva pčelinjih proizvoda. O visokom kvalitetu proizvodnje novosibirskog ˛Pčelocentra˛ govore jedna velika i dve male zlatne medalje Sibirskog velesajma, diplome sa izložbi prehambenih proizvoda u Krasnojarsku, Novosibirsku, Moskvi, Novokuznjecku i Kemerovu; asortiman se neprestano proširuje, (tehničke uslove razrađuju specijalisti ˛Pčelocentra˛). Danas to nije samo med, već i proizvodi na njegovoj osnovi: ˛Mepropol˛ (propolis u medu), ˛Šipurak u medu˛, ˛Brusnica u medu˛, ˛Crnozrna oskoruša u medu˛, ˛Pasji trn u medu˛, ˛Grčki orah u medu˛, a noviteti kao ˛Kljukva (mahovnica) u medu˛ i ˛Semenke kedra u medu˛ su pobednici Sveruskog konkursa ˛100  najboljih roba Rusije˛ (rezultati konkursa su objavljeni sredinom novembra 1999. g. od strane Gostandarda, Moskva).

Ovde proizvode i cvetni prah, i 20% -tni rastvor propolisa u suncokretovom, maslinovom, ulju od pasjeg trna i u kedrovom ulju. U sledećoj godini, pripremaju se da započnu sakupljanje, preradu I prodaju matičnog mleča, za koji je u poslednje vreme porastao interes. Ali, nedovoljno je imati dobru i raznovrsnu proizvodnju, potrebno je da za njom postoji potražnja. Na kraju krajeva, samo kupac odlučuje, da li je takva roba potrebna ili ne. Uzimajući u obzir da su pčelinji proizvodi roba koja nije jevtina, i da bi se učinili dostupnim svima, prvi u regionu su počeli da koriste sitna pakovanja (po 100, 200, 300 g).

U 1995. godini u ˛Pčelocentru˛ je osnovano odeljenje apiterapije. Osoblje tog odeljenja je pred zadatkom da propagira to posebno usmerenje medicine, razradi tehnologiju proizvodnje farmaceutskih sredstava na osnovi biološki aktivnih pčelinjih proizvoda. Sa tim zadacima, radnici ˛Pčelocentra˛ uspešno izlaze na kraj. Na stranicama štampe, na televizijskim i radio emisijama, na predavanjima, oni govore o mogućnostima primene darova pčela, radi čuvanja i održavanja čovekovog zdravlja. Danas je na odeljenju apiterapije organizovan ambulantni prijem odraslih i dece, a da bi lečenje bilo dostupno i penzionerima i invalidima, primenjuje se sistem povlastica. Lečenje vode ovlašćeni lekari, u strogoj koordinaciji sa važećim normativnim aktima i preporukama vodećih apiterapeuta. Osim tradicionalnih proizvoda – meda, otrova i matičnog mleča, pacijentima se predlažu njihove kombinacije: apitonus, mepropol, šipurak u medu, kljukva u medu, propolis u ulju, kreme na bazi propolisa i voska, koji su razrađeni i proizvedeni u ˛Pčelocentru˛. Još jedna tajna uspeha ˛Pčelocentra˛ je – stalan razvoj i širenje polja delatnosti. Sada je ovde započet posao stvaranja sopstvene sirovinske baze. Ministarstvo poljoprivrede Ruske federacije je kroz pomoć administraciji Novosibirske oblasti, Pčelocentru dodelilo 3.700 ha zemlje. Tu će biti osnovano novo poljoprivredno preduzeće ˛Pčelokompleks˛. Njegovu osnovu čini pčelinjak, koji će raditi pod rukovodstvom iskusnog pčelara, kandidata poljoprivrednih nauka, Grigorija Ivanoviča Harčenko. Izabrani materijal će omogućiti povećanje broja proizvodnih pčelinjaka u oblasti, proizvodnju i isporuku pčelarskih proizvoda u sibirskom regionu.

Na prostoru ˛Pčelokompleksa˛ će proraditi medni konvejer – pokretna traka. Određeno je da se kokotac, lisičji rep, heljda, esparzeta, zaseju u različitim rokovima, na 1200 ha pašnjaka, računajući na proizvodnju semena medonosnih biljaka.

Još jedan pravac rada ˛Pčelocentra˛ je prerada voska. Nedavno je počeo sa proizvodnjom pogon za proizvodnju satnih osnova. Njegov kapacitet je do 10 tona gotovih proizvoda mesečno. Ti kapaciteti dozvoljavaju ˛Pčelocentru˛ ne samo da zadovoljava sopstvene potrebe, već i da snabdeva satnim osnovama ceo Sibirski region. Ovde se proizvode i voštane sveće. Pri ˛Pčelocentru˛ radi veterinarska apoteka. U njoj ne samo da je moguće snabdeti se preparatima za lečenje pčela, poljoprivrednih i domaćih životinja, već se mogu dobiti I saveti iskusnog veterinara.

Među još neostvarenim planovima ˛Pčelocentra˛ je organizacija nastave za pčelare početnike, proizvodnja pčelarskog pribora, bezalkoholnih napitaka na bazi meda i propolisa. Tehnički uslovi za tu proizvodnju su već razrađeni.

Sa ruskog preveo P. Cvetković