Indeks radova

Rajko Borić

Banaćanka ili Italijanka

U Panonskoj niziji su prisutne sive ali i žućkaste pčele. Među pčelarima je nedoumica da li su žute podvrsta, ekotip ili hibrid italijanske pčele. Postoji legenda da je davno neki Banaćanin oženio Italijanku, ona donela u miraz nekoliko košnica...

Obradujem se kad vidim u svojim košnicama poneku žujku. Matica žutih nemam pa cenim da su žućkaste radilice pre odomaćene tuđice nego genetska lutrija. Nema sukoba sa sivkama i mislim da je šteta što neki naši pčelari menjaju žute matice misleći da su italijanske pčele. Takođe tvrde da žute imaju više legla, troše više hrane tokom zime i lošije prezimljavaju. Moguće. To ostaje da se dokaže na većem uzorku.

Mađari i Rumuni ih smatraju podvrstom evropske pčele i nazivaju jedni panonskom a drugi banatskom pčelom.

Da krenemo od početka:

Naziv: žujka

Sinonimi: panonika; banatska pčela; banatska žujka; banatska žuta pčela

Lat: Apis mellifera banatica; Apis mellifera panonica; Apis mellifica var. banatica

Eng: Banat bee

Mađ: Pannon méh

Žujka je prisutna u Panonskoj niziji. Prva biometrijska merenja u Srbiji radio je Simo Grozdanić 1926. godine, kada je identifikovao banatske pčele.

- Članak "Žuta banatska pčela" Glasnik Entomološkog društva, 1:1-16

- http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.838.6104&rep=rep1&type=pdf

Prof. dr Simeun "Simo" Grozdanić, zoolog, entomolog, univerzitetski profesor (Švica kod Otočca, Hrvatska 15. II 1896 - Beograd, 21. VII 1972) doktorirao je 1931. disertacijom: "Ponašanje radilica domaće pčele (Apis mellifica, L.) prema izvorima hrane - Prilog izučavanju ekologije i psihologije domaće pčele". 74 str.

Simo je bio zet Jovana Živanovića iz Sremskih Karlovaca, čiji je unuk Borivoje osnovao Muzej pčelarstva. Sa Simom je najviše radio pok. Aleksandar "Aca" Stojanović, koji je publikovao njegovu biografiju.

Grozdanić je bio profesor Miloju Kruniću koji je radio doktorat o žutoj banatskoj pčeli.

Krunić je bio profesor Ljubiši Stanisavljeviću.

https://www.bio.bg.ac.rs/05_nastavnik.php?id_nastavnika=121

koji je genetičkim analizama dokazao da je žujka samo ekotip podvrste A. m. carnica (sivka).