|
Slobodan Ž. Janković Alpska košnica II deo
Tehnologija rada Kada počne cvetanje prvih medonosnih biljaka, dodaje se treće telo (ako je u jesen uklonjeno), koje je ispunjeno izvučenim saćem, i to na podnjaču ispod gornja dva. Na ovaj način stvara se bolji toplotni režim, što omogućava da matica intenzivnije polaže jaja. Četvrto telo se stavlja, po pravilu u stabilnoj paši, između gornja dva tela. Po izgradnji saća u tom telu, dodaje se peto telo, opet ispod najvišeg, kao četvrto iznad podnjače. Posle izvlačenja saća i u ovom telu, dodaje se šesto telo, ali sada između trećeg i četvrtog. Ovim dodavanjem šestog tela, takođe sa satnim osnovama, bez upotrebe matične rešetke, ograničava se matica u tri nastavka i istovremeno sprečava ulazak u rojidbu. Gore je izložena (bar prema prevodu koji ja posedujem) originalna tehnologija Rože Delona i do ovog dela je i ja primenjujem). U nastavku teksta stoji: «U ovako konstruisanoj košnici odmah postoji mogućnost da se jedno telo iskoristi kao nukleus. U tom slučaju teško je se odreći načina za smenu matice koji izlaže Rože Delon. Njega dalje ne interesuje otkrivanje stare matice. Odmah smanjuje leglo za jedno telo i postavlja ispod donjeg tela kasetu, dovodi produktivno društvo u rojevo stanje, tako da ga prinuđuje da izvuče matičnjak. Radi toga, telo sa matičnjacima se dobro zatvori, odozgo i odozdo, i postavlja na mesto gde će se izvršiti oplodnja matice. Kada mlada matica počne da polaže jaja, telo se postavlja ispod najvišeg mednog tela košnice u kojoj smo odlučili da zamenimo maticu. Izvršava se tiha zamena, koja je u praksi Rože Delona stoprocentna. Pre glavne paše, osnovno društvo se pojačava još jednim telom sa leglom». Umesto navedenog u gornjem stavu, ja postupam na dole navedeni način. Na dan početka glavne paše, sav med uklonim i izvrcam. Matici ostavim dva nastavka sa zatvorenim leglom, izgrađenim saćem i po jednom satnom osnovom u sredini svakog tela. Sav višak, uglavnom otvorenog legla, sa pčelama koje se nalaze na tim ramovima, postavljam u posebne košnice “akumulatore”, (kako to inače radi Vladimir Hunjadi iz Novog Sada - objavljeno više puta u časopisu “Pčelar”), radi dobijanja vrlo kvalitetnih matičnjaka, u za to najpogodnijem trenutku - bagremovoj paši. Sve matice, u svim društvima koja trenutno imam, su prošle godine dobijene primenom navedenog metoda, i sudeći po dosadašnjem razvoju i vrlo uspešnom prezimljavanju su zaista kvalitetne. Kao treći, postavljam nastavak sa satnim osnovama, a zatim još dva, sa izgrađenim i izvrcanim nezaleganim saćem. Novi nastavak, podbacujem u zahtevanom trenutku, ispod tela u kojem je nektar. Ako se ovako formirana košnica ispuni medom i nektarom, oduzima se i centrifugira zatvoreni med i kasnije na isti način vraća prazan nastavak. Po završetku pašne sezone, košnicu svodim na tri nastavka. U tako formiranoj košnici, u gornjem telu se dopunjuju zalihe hrane, u srednjem stvara i izvodi leglo, a u donjem pčele uglavnom deponuju cvetni prah. Kasno u jesen kada se izvede i poslednje leglo, i formira klube u srednjem telu, zavisno od jačine formiranog društva, donji nastavak uklanjam ili ostavljam.
Još neke napomene
Alpske košnice (upravo zbog svoje veličine), pored navedenog, mogu se koristiti i za proizvodnju matica, na način kako to radi Rajko Pejanović iz Šapca – kako to on kaže “sopstvenom metodom kontrolisanog rojenja” – videti “Beogradski pčelar”, 6-7/2003, str. 152. Navedeni autor u te svrhe upotrebljava nešto manje košnice sa 6 ramova, u kojim površina saća jednog rama odgovara približno ˝ LR rama. Ja ove košnice koristim i za čuvanje - prezimljavanje mladih matica, tako što u jednoj košnici sa 4 nastavka, pored osnovnog društva, koje je u dva tela, u preostala dva tela čuvam još po jednu maticu u svakom posebno. Po upotrebi matica, ako su potrebne u rano proleće, spajaju se sve preostale pčele, u jedno društvo, sa tri nastavka, a višak ramova sa medom, (veoma pogodni zbog svoje veličine), umesto eventualno potrebnih pogača, dodajem u prostor između krova i poklopne daske, a na otvor veličine male plastične hranilice, društvima u Farar košnicama. Zaključiću sa ocenom da se ovim simpatičnim košnicama, može uspešno pčelariti, posebno u brdsko-planinskom području, ali i svim ostalim - nižim predelima, gde i ja pčelarim, posebno u uslovima stacionarnog pčelarenja, kada u letnjem periodu i nema neke značajnije paše. Uostalom i pčelar, Lazić Miroslav iz Šapca, koji i proizvodi ove košnice, pčelari sa oko 200 Alpskih košnica.
|
|