Home

Aktivnost SPOS-a

 

Aktivnosti jul - avgust 2002

   

                Pčelari Knjaževca i firma ,,Timomed,, su 21. jula proslavili svoju slavu sveti Prokopije. Bila je to prilika da pčelari tog kraja čuju tri predavanja istaknutih predavača i to: dr. Mišo Hristovski iz Skoplja, dr Mića Mladenović i dr Zoran Stanimirović. Tom prilikom Timomed je prezentirao reprocentar za proizvodnju matica, koji ove godine imao probnu proizvodnju.  Za mene je bila prilika da sa Mišom Hristovskim koji je urednik novog časopisa makedonskog saveza razgovaram o saradnji pčelara Srbije i Makedonije. Dogovereno je da uskoro utvrdimo konkretne mogućnosti saradnje naša dva saveza.

 

                 U okviru izložbe ,,Dani pčelarstva 2002.,, u Vrnjačkoj Banji je bio predviđen sastanak proizvođača opreme. Sastanak nije uspeo zbog slabog odziva istih pa je prerastao u neformalne razgovore prisutnih pčelara. Glavna tačka oko koje su pčelari želeli razgovor, bila je mogućnost kreditiranja pčelara. Na osnovu tih zahteva raspitao sam se i pripremiću posebnu informaciju.

 

                  Na zahtev mnogih pčelara, pokušao sam da se kod stručnjaka raspitam i obezbedim odgovor na pitanje: Kojim sredstvom tretirati pčele protiv varoe a de ne bude problema sa rezistencijom? Svi upitani su se složili da bez obzira čime tretiramo u avgustu, u novembru (kad nema legla) obavezno tretirati sistemikom (apitol, apihem, perizin… ).

 

                  Dana 03. avgusta pčelari Despotovca su proslavili slavu u manastiru Manasiji. Bila je to prilika da se sa pčelarima i gostima razgovara o problemima u pčelarstvu. Dok smo vodili diskusuju kako drugi, recimo lovci svoje probleme lakše raešavaju samo 500 metara dalje lovci su imali svoj skup. Bilo je tu preko stotinu skupocenih automobila, šatori, muzika i mnogo drugih skupocenih atraktivnosti.

 

                   Kao što je ranije dogovoreno u okviru manifestacije “Prođoh Levač prođoh Šumadiju  u manastiru Kalenić, 04. avgusta, održana je izložba pčelinjih proizvoda. Bila je to svojevrsna prezentacija pčelarstva pred više hiljada posetilaca. U okviru toga je održan i okrugli sto o razvoju pčelarstva. Kako je to prvi put da u okviru manifestacije pčelari uzmu učešće za početak je pun pogodak.