Starinski kolač sa medom
1dl meda
1 dl ulja
250g šećera
250 g brašna
200 g mlevenih oraha
1 limun
1 kašišica praška za pecivo
3dl belog vina
1 kašika kakao praha
šećer u prahu za posipanje kolača
Izmešati u jednoličnu smesu ulje, med,
šećer, kakao, mlevene orahe. Tome dodati sok i narendanu koru limuna. Zatim
dodati brašno u koje je stavljen prašak za pecivo, pa polovinu količine
vina. Na kraju dodati i preostalo vino. Sve zajedno dobro izmešati u gustu
masu tako da ne otpada lako sa varjače. Odmah usuti u pleh podmazan uljem i
posut brašnom, staviti u zagrejanu rernu i peći na srednjoj vatri 35 minuta.
Ispečeni kolač posuti šećerom u prahu i kada se potpuno ohladi iseći na
parčiće.
Namaz od suvih šljiva sa medom
6 kašika meda
300 g suvih šljiva
4 kašike mlevenih oraha
1 kašičica ruma
1 kašičica mlevenog cimeta
Suve šljive dobro oprati, staviti u
posudu, preliti hladnom vodom i ostaviti na hladnom mestu oko 2 sata. Zatim
ih ocediti, očistiti od koštica i samleti na mašini za mlevenje mesa. Toj
masi dodati sve preostale sastojke i izmešati u jednoličnu smesu. Staviti u
teglu i držati u frižideru, može trajati do 15 dana. Koristi se kao namaz na
hleb, pecivo, sa ukrašavanje kolača i slično.
Džem od šljiva sa medom
4 kg šljiva
1 kg meda
500 g šećera
1 dl ruma
Šljive dobro oprati, ocediti i očistiti
od peteljki i koštica. U posudi u kojoj će se kuvati džem naizmenično
slagati šljive, šečer i med, dok se sve ne utroši. Ostaviti na hladnom mestu
sa stoji 2 sata, zatim staviti najpre na laganu pa na srednju vatru i mešati
da ne zagori. Od trenutka kada počne dobro da vri, kuvati 1 sat. Na kraju
kuvanja, u džem sipati rum i lagano izmešati. Zatim vruć džem sipati u suve
i zagrejane tegle, do 1cm ispod vrha i ostavite da se ohlade i da džem
dobije koricu. Teglu pokriti celofanom namočenim u alkoholu, povezati
i ostaviti na hladno mesto.
Kompot od grožđa sa medom
400 g meda
1 kg stonog grožđa
Grožđe dobro oprati, ocediti i narezati
na male grozdiće sa po 3-4 bobice. U posudi zagrejati med, dodati 4 dl vode,
pa kada se med otopi, dodati grožđe i kuvati na laganoj vatri 5 minuta.
Zatim posudu pomeriti sa vatre i pustiti da se ohladi, pokriti i držati 2
dana na hladnom mestu. Nakon toga, staviti na vatru da uzavri i kuvati 5
minuta i za vreme kuvanja skidati penu. Ponovo ostaviti da stoji pokriveno
na hladnom mestu 2 dana. Još jednom ponoviti raniji postupak kuvanja i
skidanja pene. Skloniti sa vatre i stavlajti u zagrejane tegle, prvo grožđe,
do visine 2 cm ispod vrha, pa preliti tečnošću tek da prekrije zrna.
Ostaviti tegle da se dobro ohlade pa pokriti dvostrukim celofanom, namočenim
u alkoholu i ostaviti na hladnom mestu. Može se održati oko 5 meseci.
Medeni kolač sa suvim smokvama i orasima
1 decilitar (šolja) meda
2 decilitara (dve šolje) šećera
1 šolja ulja
2 šolje mleka
6 šolja brašna
1 prašak za pecivo
2 šolje narezanih oraha
2 šolje narezanih suvih smokava
1 kašičica mlevenog cimeta
Izmešati med, šećer, ulje i mleko a zatim
dodati orahe, smokve i cimet a na krau brašno u koje je stavljen prašak za
pecivo. Izmešati u gusto jednolično testo. Staviti u pleh, namašćen uljem i
posut brašnom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na srednjoj vatri oko 35
minuta. Kada se dobro ohladi, iseći na kocke.